Locale Altele
Joi, 25 Iulie 2024
Joi, 25 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Basescu si-a preluat cel de-al doilea mandat inghitindu-si lacrimile
Ziarul Financiar  - Joi, 17 Decembrie 2009
Doar 15 minute a durat ceremonia de inmanare a certificatului "de presedinte" lui Traian Basescu de catre judectorii Curtii Constitutionale, intr-o atmosfera sobra, care a pus punct tensiunii din utimele 10 zile, de la turul doi al alegerilor prezidentiale.

Multi dintre sefii institutiilor publice din Romania, guvernul interimar al lui Emil Boc, zeci de parlamentari PD-L "chiulind" de la sedinta de plen a Senatului si doar Kelemen Hunor de la UDMR din "afara" partidului au tinut sa fie alaturi de presedintele Traian Basescu in "momentul unic al realegerii", dupa cum l-a definit insusi seful statului.

Cel de-al doilea om in stat Mircea Geoana, invinsul lui Basescu in alagerile prezidentiale, nu a participat la ceremonie.

Singura personalitate apropiata PSD care a tinut sa vina ieri la Curtea Constitutionala a fost presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, care a detinut si el pentru o luna functia de presedinte al Romaniei, ce-i drept interimar, cat Basescu a fost suspendat de Parlament in 2007.

Basescu este primul sef de stat roman din ultimii 20 de ani care este reales intr-un mandat de presedinte, el confirmandu-si astfel supranumele de "invincibilul" pe care i l-au pus fostii colegi de partid din PD. Si asta pentru ca Basescu nu a pierdut nicio cursa electorala in care a intrat: cea pentru sefia PD, cele pentru primaria Capitalei, doua curse pentru presedintia Romaniei si referendumul pentru suspendare unde a primit 75% din voturile romanilor.

Basescu a sosit cu intarziere de 11 minute la sedinta Curtii Constitutionale si a asteptat in tacere anuntul privind validarea sa pentru a doua oara in functia de presedinte al Romaniei. In timp ce presedintele Curtii Ioan Vida rostea felicitarile, in sala superaglomerata a intrat foarte emotionata Elena Udrea, intr-o haina de stofa bej. S-a oprit la intrare fixindu-l pe presedinte cu ochii mariti de admiratie, in aceeasi expresie cu consilierele lui Basescu de la Cotroceni.

"Este un moment unic in viata oricarui sef de stat sa fie reales si multumesc poporului roman pentru ca in 6 decembrie mi-a dat sustinere", a spus Basescu, cu voce tremurinda, dupa ce i-a fost inminat certificatul. "Pe 6 decembrie, unii romani mi-au dat sustinere, unii o lectie, dar indiferent de votul lor, eu voi fi presedintele celor 22 de milioane de romani din interiorul granitelor si a celor 10 milioane din afara", a spus el, afirmind apoi ca prioritatea lui va fi instalarea unui guvern puternic care sa reformeze statul.

Ecuatia guvernamentala este in continuare o necunoscuta de vreme ce cel de-al doilea premier desemnat Liviu Negoita si-a depus mandatul in aceasta dimineata. Nu este limpede daca la putere vor intra si liberalii, cu care PD-listii se vad la prinz, in conditiile in care partidul lui Emil Boc are deja majoritatea impreuna cu UDMR, minoritatile nationale si grupul independentilor.
1977 vizite
Distribuie pe