Istoria este făcută ca să se repete. S-a convins de asta Mircea Geoană, care, pentru a doua oară consecutiv, a pierdut nişte alegeri in care a pornit ca favorit şi în care a condus, la un moment dat, confortabil.
Doar că, la fel ca la alegerile prezidenţiale din decembrie 2009, Mircea Geoană a încheiat o seară din postura de câştigător, dar s-a trezit în dimineaţa următoare în postura de învins: Victor Ponta este cel care l-a învins de această dată, preluând astfel funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat.
Numărătoarea voturilor, începută după mai bine de 11 ore de la startul congresului, a avut o desfăşurare palpitantă. Geoană a condus la un moment dat, conform numărătorilor parţiale, cu mai bine de 70 de voturi, şi părea scăpat în învingător. Doar că, încet-încet, lucrurile au început să se complice pentru fostul candidat la preşedinţie. Victor Ponta a recuperat treptat din diferenţă, ba chiar a trecut în faţă la un moment dat, cu câteva voturi.
Pe net, circulau deja bancuri cu Geoană, practic reeditarea celor din decembrie: "A votat Diaspora, deci Geoană pierde sigur" sau "Geoană, să nu mergi la somn, că nu-ţi poartă noroc!" s-a scris pe diverse site-uri. Alte rezultate parţiale i-au dat pe cei doi rivali umăr la umăr, până când finalul numărătorii a consemnat desprinderea lui Ponta. Şi, cel mai probabil, finalul carierei politice la nivel înalt a lui Mircea Geoană.
Rezultatul final: 856 de voturi pentru Ponta, 771 pentru Geoană.
Noul preşedinte, între "Dansez pentru tine" şi cursele de raliuri
La 38 de ani, noul lider al opoziţiei din România este protagonistul unei ascensiuni fulminante în viaţa publică. Ca şi în cazul lui Geoană, Adrian Năstase este cel care l-a împins în PSD pe Ponta, uşurându-i drumul către poziţia de preşedinte al Organizaţiei de tineret, în 2002. Tot Năstase i-a adus şi porecla de "Micul Titulescu".
În 2003, Ponta a devenit vicepreşedinte al PSD, iar între 2001 şi 2004 a făcut parte din guvernul Năstase. În 2008, a făcut parte şi din guvernul Boc 1, în scurta perioadă în care PDL şi PSD au guvernat împreună. În campania prezidenţială pentru alegerile din 2009, Ponta a fost purtătorul de cuvânt al celui pe care l-a învins aseară, Mircea Geoană.
Victor Ponta este căsătorit cu colega sa de partid, Daciana Sârbu, cu care are un copil. Cei doi au participat la emisiunea Dansez pentru tine.
Pasionat de raliuri, Victor Ponta a devenit campion naţional la raliu la trei categorii: în competiţia dedicată maşinilor cu 2 roţi motrice, la grupa A şi la clasa 2.000 centimetri cubi.
Retrageri în serie, scenarii şi jocuri de culise
Ziua cea mai lungă din PSD n-a fost lipsită de evenimente. Pe rând, candidaţi la funcţia supremă în partid, Radu Mazăre şi Miron Mitrea şi-au retras candidaturile, declarându-şi în schimb sprijinul deschis pentru Victor Ponta, considerat de Mazăre drept "băiatul cu sânge în el".
"Victor Ponta are sânge în el. Şi, dacă am găsit un băiat care are sânge în el, eu vreau să-l las pe el. De aceea, cei care doreau să mă susţină pe mine, susţineţi-l pe Victor", a explicat edilul şef al Constanţei.
"Nu m-am înscris în cursa aceasta ca să fiu preşedinte al partidului, ci ca să dau un semnal că starea actuală de lucru din partid nu poate continua. De aceea, eu am să mă retrag din candidatură şi dau toate voturile mele lui Victor Ponta", a susţinut Miron Mitrea.
La rândul său, Adrian Năstase a explicat de ce nu mai candidează, cerând două lucruri: respect pentru Ion Iliescu şi voturi pentru Victor Ponta.
De partea cealaltă, un alt candidat, Cristian Diaconescu, s-a retras şi el, declarându-şi sprijinul pentru Mircea Geoană.