Locale Altele
Duminica, 16 Mai 2021
Dum, 16 Mai 2021
Restanţele la creditele în valută au explodat în luna crizei
Gândul  - Joi, 11 Decembrie 2008

Restanţele românilor la creditele în valută au ajuns la circa 815 milioane lei în octombrie în creştere cu peste 36% faţă de luna precedentă.

În luna octombrie, restanţele persoanelor fizice şi ale companiilor din Capitală pur şi simplu au explodat până la echivalentul a 404,1 milioane de lei, potrivit datelor oficiale ale Băncii Naţionale ale României (BNR). Faţă de luna septembrie, când bucureştenii “uitaseră” să-şi achite obligaţiile către bănci în valoare de aproximativ 226,1 milioane lei, creşterea restanţei totale este de 78%.

Creşterea procentuală a restanţelor locuitorilor Capitalei la creditele în valută nu este cea mai mare la nivel naţional. Procentul este cu atât mai important cu cât jumătate din suma totală a întârzierilor la plata ratelor la nivel naţional revine bucureştenilor iar volumul creditelor în valută contractate de firmele şi de persoanele fizice din Capitală reprezintă aproape un sfert din volumul total.

Nu este de mirare că în octombrie s-au acumulat întârzieri la plata ratelor, după ce instituţiile bancare au săltat dobânzile la creditele în valută cu 2,5-3 puncte procentuale, spun brokerii de credit. “Majoritatea băncilor au urcat dobânzile de la 8% până la 11%, în medie. Au fost însă şi cazuri în care s-a preferat menţinerea dobânzilor, mărindu-se în schimb comisioanele de administrare. Pentru client, efectul a fost acelaşi, adică mai mulţi bani scoşi din buzunar la plata ratelor lunare”, a declarat pentru Gândul Cristian Alecu, director de vânzări Credit Zone. 

Topul restanţierilor

De departe, topul creşterilor restanţelor în octombrie faţă de septembrie este condus de judeţul Vrancea, cu un salt de 133%. Cu un sold de 7 mil. lei la nivelul întârzierilor la plată, vrâncenilor le revine însă o felie de doar 0,87% din volumul restanţelor totale.

Bucureştiul ocupă locul al doilea, cu 78%, însă cu o contribuţie semnificativă la volumul restanţelor la creditele în valută. Poziţia a treia în ierarhia creşterilor restanţelor este ocupată de judeţul Iaşi, cu 75%. Ieşenii deţin 1,6% din suma totală a întârzierilor la plată. Procente generoase le revin şi mureşenilor (67%), clujenilor (58%) şi argeşenilor (43%). În mod îmbucurător, există şi zone în care restanţele s-au diminuat. Gălăţenii au fost cei mai harnici la plata ratelor restante, valoarea acestora scăzând cu 65% în octombrie faţă de luna precedentă. Şi judeţul Braşov figurează pe aceeaşi listă, cu un procentaj de 29%. Locul al treilea este împărţit de Giurgiu şi Sălaj, cu o scădere de 18% a sumelor restante.

Tags: restante  credite  valuta  
1218 vizite
Distribuie pe