Locale Altele
Marti, 25 Ianuarie 2022
Marti, 25 Ian 2022
Băncile încep să taie timid dobânzile la credite
Gândul  - Luni, 13 Aprilie 2009

Băncile încep să taie timid din dobânzile la creditele în lei şi euro, tendinţă care se va generaliza pe piaţă până la sfârşitul anului, nivelul reducerii depinzând de strategia fiecărei instituţii bancare, spun analiştii.

„Ieftinirea împrumuturilor nu se va vedea dintr-odată, ci treptat, până la sfârşitul anului, şi în niciun caz nu se vor mai atinge nivelurile de acum un an şi jumătate. Atunci, băncile au dat dovadă de iraţionalitate, nu numai în România, ci peste tot în lume, şi nu ar fi normal să se mai repete situaţia, chiar dacă oamenii îşi doresc credite cu dobânzi zero“, a declarat pentru Gândul Aurelian Dochia, managing partner la firma de consultanţă Concept.

În ultimele două săptămâni, mai multe bănci au redus costurile atât în cazul creditelor imobiliare şi ipotecare pentru construcţii, cât şi pentru împrumuturile de nevoi personale, cu sau fără garanţii.

Spre exemplu, Raiffeisen Bank a micşorat dobânzile la creditele în lei şi în euro în medie cu 3-4%, iar ING Bank, cu 0,25%, pentru împrumuturile de nevoi personale cu ipotecă, precum şi pentru creditul ipotecar în euro. Şi Garanti Bank a anunţat ieri reduceri cu caracter promoţional, valabile până la 30 iunie.

Astfel, dobânda la creditul imobiliar în euro s-a micşorat de la 9,96% la 8,94%, iar în cazul împrumutului pentru nevoi personale cu garanţii reale, dobânda în euro s-a redus de la 10,14% la 9,06%.

Băncile sunt prudente

Relansarea creditării se va face în condiţii de prudenţă din partea băncilor, fie că este vorba despre populaţie, sau firme. „Băncile vor fi restrictive, iar aceasta ţine de ciclul economic în care ne aflăm, în condiţiile în care profitabilitatea multor firme este în scădere. La fel şi în cazul populaţiei, şomajul fiind în creştere.  Această situaţie necesită mai multă prudenţă din partea băncilor“, a declarat pentru Gândul Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Fond de Pensii.

Tags: banca  dobanda  reducere  
1329 vizite
Distribuie pe