Locale Altele
Duminica, 26 Martie 2023
Dum, 26 Mar 2023
România – locul I în Europa la angajări
Gândul  - Marti, 9 Septembrie 2008

România ocupă locul I în Europa în privinţa numărului de firme care intenţionează să facă angajări în următoarele trei luni.

Conform unui studiu Manpower, 32% dintre angajatorii români vor să-şi sporească numărul de salariaţi, în timp ce numai 11% anticipează reduceri de personal. Astfel, previziunea netă de angajare - diferenţa dintre numărul de angajatori care anticipează o creştere a numărului de salariaţi şi numărul de angajatori care anticipează o scădere – este de 21% în România.

Procent imens faţă de previziunea netă de angajare în restul ţărilor europene. Spre exemplu, în Polonia previziunea este 19%, în Grecia -12%, în Suedia, Olanda şi Norvegia – 10%, în Austria – 9%, în Belgia şi Germania – 8%, în Franţa şi Elveţia – 4%. Mai rău, în UK previziunea netă de angajare este zero, iar în Italia, Irlanda şi Spania numărul firmelor care doresc să reducă personalul este mai mare decât al celor care doresc să facă angajări. Astfel, în Italia previziunea netă de angajare este de minus 2%, în Irlanda – de minus 3%, iar în Spania – de minus 5%.

De asemenea, foamea de salariaţi a angajatorilor români ne asigură un loc în primele zece ţări din lume la previziunea netă de angajare. Ocupăm locul şase în acest soi de clasament după India, Costa Rica, Peru, Singapore şi Columbia.

În construcţii, goana după salariaţi se domoleşte

Optimismul angajatorilor în privinţa creării de noi locuri de muncă nu este acelaşi în toate regiunile României. Astfel, în timp ce în regiunea nord – vest previziunea netă de angajare este de 31%, iar în Bucureşti şi Ilfov – de 24%, în zonele sărace procentul scade semnificativ la 6% - în regiunea de sud-vest şi 7% - în regiunea de nord-est.

În ceea ce priveşte sectoarele de activitate, toate cele 10 sectoare înregistrează, conform anagajatorilor, o previziune pozitivă. Diferenţele între procente sunt, însă, foarte mari. Astfel, cele mai optimiste previziuni de angajare sunt în sectoarele administraţie publică şi servicii sociale – 29%, comerţ cu ridicata – 27%,  hoteluri şi restaurante – 25%. Urmează sectoarele industria prelucrătoare – 24%, finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii afaceri – 22%,  transport, depozitare şi comunicaţii – 20%, agricultură, silvicultură şi pescuit – 16%, industria extractivă – 16%. În construcţii va scădea numărul de angajări, previziunea netă fiind de numai 13%, iar în sectorul energie electrică, gaze şi apă previziunea este foarte modestă – de 4%.

Tags: locuri de munca  angajari  romania  
5335 vizite
Distribuie pe