Locale Altele
Marti, 25 Ianuarie 2022
Marti, 25 Ian 2022
Normele BNR anticreditare, fentate de români
Gândul  - Miercuri, 17 Septembrie 2008

Noile norme impuse de Banca Naţională pentru obţinerea creditelor imobiliare sunt deja „sărite” de particularii care au găsit soluţii ca să nu rămână cu casele şi terenurile nevândute.
 
Persoanele fizice îşi vând bunurile imobiliare cu plata în rate, creditând ei cumpărătorii care nu pot lua un împrumut bancar. În funcţie de valoarea casei sau a terenului, dar şi de înţelegerea dintre vânzător şi cumpărător, tranzacţiile imobiliare cu plata în rate între persoane fizice se poate întinde chiar şi pe cinci ani.

Notarii susţin că noua afacere imobiliară va duce la stoparea scăderii preţurilor la case şi terenuri în condiţiile în care oferta este cu mult mai mare decât cererea. Astfel de contracte au fost deja încheiate şi au la bază scheletul contractului ceauşist de vânzare-cumpărare în rate, dar cu mai multe clauze asiguratorii pentru vânzător. Notarii ne-au explicat că, de obicei, vânzătorul cere pentru un teren sau o casă  preţul pe care l-ar fi putut obţine în urmă cu un an, iar cumpărătorul îl acceptă fiindcă diferenţa o reprezintă dobânda şi comisioanele pe care ar fi trebuit să le plătească dacă ar fi fost creditat de o bancă.

De exemplu, pentru o casă care acum valorează 80.000 de euro, proprietarul cere 100.000 de euro, adică preţul pieţii de acum un an. Avansul pe care cumpărătorul trebuie să-l dea la perfectarea contractului este de minim 25 la sută adică  25.000 de euro urmând ca diferenţa de 75.000 de euro să fie plătită în cinci ani în  rate lunare de câte 1.250 de euro. Acesta este doar un  exemplu pentru că în faţa notarului părţile pot stabili şi alte modalităţi de plată. De obicei, cumpărătorii sunt cei care înregistrează venituri pe care nu le pot dovedi ofiţerilor de credite, dar şi cei care, oficial, au salarii mari dar vor să scape de cozi şi obţinerea actelor doveditoare. La perfectarea contractului de vânzare –cumpărare cu plata în rate, vânzătorul cere un avans cam de aceeaşi mărime ca cel pe care cumpărătorul ar trebui să-l aibă pentru obţinerea unui credit ipotecar.
 
Ratele lunare se achită fie în faţa notarului, fie în prezenţa a doi martori sub semnătură privată. În funcţie de clauzele trecute în contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate vânzătorul poate să acorde un termen de graţie pentru plata ratelor sau poate cere penalizări pentru fiecare zi de întârziere. În anii în care vânzătorul  s-a înţeles să-l crediteze pe cumpărător valoarea tranzacţiei şi a ratelor nu se modifică indiferent de fluctuaţia preţurilor pe piaţa imobiliară. Pentru a fi sigur că-şi primeşte banii, vânzătorul trece în contract două clauze asiguratorii. Prima este înscrierea în Cartea Funciară a interdicţiei de înstrăinare a casei sau terenului pe toată durata derulării creditului. Interdicţia se ridică în momentul în care cumpărătorul face dovada achitării integrale a preţului trecut în contract.

Cea de a doua  clauză este pactul comisoriu de grad patru. Acesta se activează în cazul în care timp de mai multe luni cumpărătorul nu-şi achită ratele. Prin activarea acestei clauze, părţile sunt repuse în situaţia iniţială, adică  terenul se reîntoarce la proprietar iar cumpărătorul pierde toţi bani daţi ca avans şi rate. Pactul comisoriu de grad patru funcţionează de la data la care cumpărătorul a fost notificat să-şi achite obligaţiile, iar vânzătorul face dovada  că nu şi-a mai primit banii. Contractul poate fi avantajos pentru ambele părţi sau numai pentru vânzător în funcţie de clauzele stabilite în contract. Acum, de teamă că preţurile pe piaţa imobiliară vor continua să scadă, la această metodă apelează şi samsarii de case şi terenuri.

Ei vând în rate, la preţuri mai mari cu cel puţin 20 la sută decât cele existente pe piaţa imobiliară, în speranţa că cel care a cumpărat nu-şi va mai putea achita obligaţiile şi că vor rămâne cu avansul, cu o parte din rate şi nu în ultimul rând cu imobilul care, din cauza clauzelor din contract, se va întoarce la ei. Potrivit statisticilor, atât preţurile la case şi terenuri cât şi numărul tranzacţiilor imobiliare au scăzut cu aproximativ 20 la sută. Apartamente din blocurile vechi situate la periferia Capitalei au ajuns să se vândă cu preţuri mai mici decât cele trecute în grila notarilor. În urmă cu un an preţul unui metru pătrat de teren în Baloteşti era de 90 de euro. Acum el a scăzut la 60 de euro şi nici aşa nu se găsesc cumpărători.

Tags: norme anticreditare  banca  fentare  
1661 vizite
Distribuie pe