Locale Altele
Marti, 23 Iulie 2024
Marti, 23 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
S-a prăbuşit şi bursa noastră
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 8 Octombrie 2008
Tranzacţiile de pe bursele din Bucureşti şi Sibiu au fost suspendate în această dimineaţă, în jurul orei 11:00.

Bursa de Valori Bucureşti a suspendat şedinţa de tranzacţionare, după ce piaţa s-a prăbuşit, înregistrând scăderi ale cotaţiilor de peste 10%, chiar de 14,64% în cazul societăţilor de investiţii financiare SIF . De asemenea, cotaţiile celor mai lichide 25 de acţiuni au picat cu 11,05%. La ora 11:08, titlurile companiilor din sectorul energetic erau tranzacţionate la preţuri cu 10,26% sub cele de ieri.

Este a doua oară în istorie când Bursa de la Bucureşti îşi suspendă tranzacţionarea. Prima dată s-a întâmplat în data de 27 martie 2006, la acea dată motivele fiind legate de impozitarea căştigurilor de pe piaţa de capital.

Lichiditatea Bursei era de 10,1 milioane lei 2,5 milioane de euro , valoare cu 31% mai mare comparativ cu rulajul din perioada similară a şedinţei anterioare de 7,7 milioane lei 1,9 milioane euro , anunţă Mediafax.

Mai mult, tot în această dimineaţă au fost suspendate şi tranzacţiile de pe Bursa de Mărfuri de la Sibiu.

Marile burse europene înregistrează şi ele scăderi drastice, de până la 5,82%, iar indicii pieţelor din Europa Centrală şi de Est au pierdut între între 5% şi 8,76%.

Criza din SUA, principala cauză

Contactat de EVZ, Răzvan Paşol, director general Intercapital Invest, a afirmat că principala cauză a şocului înregistrat astăzi de Bursa românească este criza economică din SUA. Ceea ce s-a întâmplat astăzi poate fi socotit ca şi reversul unei creşteri spectaculoase pe care a înregistrat-o în ultima perioadă.

"Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bursă nu este un fenoment izolat. Contextul general, şi aici mă refer la criza economică din SUA şi din Europa de Vest, a avut efecte şi asupra Bursei din România, deoarece aceasta este corelată cu celelalte", ne-a declarat Răzvan Paşal.

De asemenea, specialistul a mai spus că această situaţie se va ameliora după ce va fi rezolvată situaţia din SUA.

BVB recomandă reluarea şedinţei mâine

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a decis să recomande menţinerea suspendării tranzacţiilor până mâine. O decizie finală în acest sens va fi luată însă doar după consultarea brokerilor.

"Având în vedere şi situaţia pieţelor bursiere internaţionale, care înregistrează scăderi importante, BVB opinează pentru menţinerea suspendării pe durata întregii şedinţe de astăzi şi reluarea tranzacţionării conform programului normal, mâine, 9 octombrie 2008. Vă rugăm, dacă doriţi, să transmiteţi opinia dumneavoastră către BVB prin e-mail", potrivit mesajului transmis de Bursă intermediarilor din piaţă.

Tags: bursa  cadere  bucuresti  sibiu  
2871 vizite
Distribuie pe