Locale Altele
Marti, 21 Mai 2024
Marti, 21 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
România, Polonia şi Ungaria se aliază împotriva speculanţilor financiari
Cotidianul  - Luni, 3 Noiembrie 2008
România va încerca să ajungă la o poziţie comună cu Polonia şi Ungaria pentru reuniunea Consiliului European pentru diminuarea efectelor crizei mondiale.
 
Cele trei ţări, afectate de speculaţii pe piaţa interbancară, vor avea o poziţie comună împotriva băncilor care, susţinute în alte state cu fonduri publice, derulează astfel de operaţiuni speculative şi împotriva leului.

Premierul a arătat că România a încercat pe propria piele jocul pe care îl fac unele bănci cu acţiuni speculative pe leu. Acum au eşuat, dar în trecut au reuşit, şi România a avut de suferit, a spus Tăriceanu.

“Azi voi discuta cu premierul Ungariei, iar mâine cu cel al Poloniei pentru a avea o poziţie comună în această privinţă. Dorim să articulăm o poziţie comună care este următoarea: nu mi se pare normal ca, în anumite ţări, băncile să fie salvate cu bani publici şi, după aia, aceleaşi bănci să facă operaţiuni speculative cu moneda românească, cu alte cuvinte, ei să facă operaţiunile speculative şi profit pe cârca contribuabilului român. Vreau ca împreună cu cele trei ţări, care toate au fost ţinta unor astfel de speculaţii, să articulăm o poziţie comună, spunând foarte clar acest lucru”, a arătat Tăriceanu.

El a caracterizat astfel ca acţiuni speculative ca fiind imorale. “Este o chestiune de atitudine morală, nu este moral ceea ce se întâmplă. Sigur, capitalismul nu este prin esenţă moral, dar această criză care s-a declanşat în America până la urmă a fost declanşată tocmai pentru că s-au desconsiderat elementele fundamentale ale capitalismului", a precizat premierul.

Consiliul Concurenţei derulează o investigaţie, la mai multe bănci, suspectate că ar fi acţionar concertat pentru ridicarea dobânzilor pe piaţa interbancară, asta după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atenţionat, acum două săptămâni, asupra unui atac speculativ asupra monedei naţionale, efectuat din afară cu ajutorul unor bănci autohtone. Instituţiile financiare care au pornit atacul sunt printre cele care au primit sprijin financiar de la statele occidentale pentru a face faţă crizei.
Tags: alianta  romania  polonia  ungaria  speculatori financiari  
1937 vizite
Distribuie pe