Locale Altele
Miercuri, 21 Februarie 2024
Mie, 21 Feb 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
2009 īncepe cu scumpiri la băutură şi benzină
Cotidianul  - Joi, 18 Decembrie 2008
Noul curs de referinţă pentru finanţele romāneşti īnseamnă o creştere īn bloc a accizelor cu 11,3%. Pe lāngă asta, multe accize cresc la 1 ianuarie, conform calendarului de aliniere la valorile minime aplicate īn UE.
 
Un lucru este sigur: toate produsele care poartă accize sau alte taxe īn euro se vor scumpi de la 1 ianuarie, cu excepţia ţigărilor, al căror preţ a crescut īn avans.
Influenţele īn preţul carburanţilor vor fi destul de importante. Acciza are o pondere īn preţul benzinei de aproximativ 35%, iar īn cel al motorinei de circa 26%.
 
Pe lāngă sporirea costului pe diferenţa de curs, carburanţii vor avea de la 1 ianuarie şi accize mărite.
 
Astfel, īn afară de creşterea cu 11,3% a cursului de calcul, accizele cresc de la 425,06 la 436 euro pe tona de benzină şi de la 325 la 336 de euro pe tona de motorină. Īn final se va ajunge la o scumpire de 10 bani pe litrul de motorină şi una de 12 bani la litrul de benzină.
 
A doua categorie de produse care primesc, pe lāngă influenţa cursului, o majorare de valoare a accizei sunt ţigările. Acciza se va majora programat, la 1 ianuarie, conform calendarului convenit cu UE, de la 50 de euro pe mia de ţigarete la 61,2 euro la mia de ţigarete. La nivelul anului 2010, acciza ar trebui să ajungă la 74 de euro.
 
Cu toate acestea, producătorii nu vor opera majorări de preţ la 1 ianuarie, această alegere fiind permisă de faptul că preţul ţigărilor a fost crescut īn avans. Fabricanţii au procedat aşa pentru a atenua efectul creşterii accizelor. „Pe 1 ianuarie nu vom face nici o majorare de preţ, īnsă urmează o sporire de 20 de bani pānă la finalul anului“, ne-a declarat Adrian Popa de la British American Tobacco (BAT). Astfel, finalul anului ne va prinde cu un preţ la cea mai vāndută categorie de ţigări (Kent, Marlboro) de 6,5 lei pe pachet. Ultima majorare de preţuri a avut loc īn octombrie, cānd cea mai vāndută categorie de ţigări s-a scumpit cu 30 de bani, la 6,3 lei.
 
Romānii vor mai vedea o majorare de preţuri şi la rafturile cu băuturi alcoolice, īn special pentru băuturile tari. Acciza este de 750 de euro la suta de litri de alcool pur. Cu cāt băutura conţine mai mult alcool, cu atāt influenţa noului curs īn preţ va fi mai mare. Īn cazul unei sticle de votcă sau whisky de 1 litru (concentraţie alcoolică 40%), scumpirea īnseamnă cam un leu. Influenţa īn preţul gazelor şi al electricităţii este insesizabilă, acestea avānd accize foarte mici.
 
Poate cea mai importantă influenţă va fi īn nivelul taxei auto. După ce Guvernul a hotărīt să o majoreze de trei ori la 15 decembrie, īn cazul maşinilor second-hand, la suma calculată īn prezent se vor adăuga, de la 1 ianuarie, īncă 11,3%, reprezentānd diferenţa de curs „fiscal“ al euro.
 
Potrivit Codului fiscal, valoarea accizelor, a taxei auto şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă se determină prin transformarea īn lei a sumelor exprimate īn euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit īn prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat īn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Tags: benzina  bautura  scumpire  
4594 vizite
Distribuie pe