Locale Altele
Sambata, 18 Mai 2024
Sam, 18 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Salariile bugetarilor au fost semi-îngheţate
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 28 Ianuarie 2009
Ministerul Finanţelor ia în calcul majorarea lefurilor bugetarilor cu doar 5%. Profesorii vor primi 33% în plus, în două tranşe.

Salariile şi pensiile bugetarilor nu vor fi îngheţate, însă vor creşte doar în limita a maximum 5%, care să acopere inflaţia. Singura excepţie ar putea fi cadrele didactice, pentru care guvernul ar fi dispus, susţin surse oficiale, să acorde majorările restante, de 33%, în două tranşe: 15% din aprilie şi alte 18% în septembrie.

Totodată, reprezentanţii guvernului au dat asigurări că nu vor mai concedia 20% dintre angajaţii din administraţia centrală, ceea ce reprezintă circa 2.000 de persoane, a declarat Vasile Marica, pre şedintele Alianţei „Sed Lex“. Cei 2.000 de oameni îşi vor păstra locurile de muncă, însă unele sporuri de care beneficiază persoanele din administraţia publică vor fi eliminate.

Pisica arătată de preşedintele Băsescu la radioul public în plină negociere între PSD şi PDL pe buget - moratoriul de 6 luni - şi-a atins însă ţinta. Ca efect, miniştrii PSD şi-au redus din pretenţiile bugetare pentru Muncă, Educaţie, Sănătate puse pe masă la întâlnirea din aceeaşi seară de la guvern cu liderii coaliţiei.

Băsescu cere autostrăzi înainte de salarii

Băsescu a mers însă şi mai departe. Mai întâi a venit la şedinţa coaliţiei, insistând pe redirecţionarea banilor dinspre salarii spre autostrăzi. Apoi, a apărut ieri la întâlnirea de la Ministerul Finanţelor cu premierul Boc, sindicatele şi patronatele, susţinând că nu a venit „să negocieze“, ci să „prezinte situaţia economică a Ro mâniei“. O oră mai târziu i-a chemat urgent pe aceiaşi lideri sindicali şi patronali la Cotroceni să-i convingă de situaţia de criză.

După şase ore de discuţii, liderii PSD şi cei ai PDL au plecat marţi noaptea de la Palatul Victoria convenind că, „de principiu“, moratoriul fluturat de Băsescu nu va fi aplicat, dar nici pentru cheltuielile cu salariile nu se va prevedea un plus mai mare de 5% în 2009. Potrivit unor surse oficiale, varianta de lucru la care s-a ajuns ar fi majorarea lefurilor cadrelor didactice cu 15% din aprilie şi alte 18% din toamnă. „Este o discuţie de etapă, care, probabil, va avea loc cu sindicatele. Aseară (marţi seara - n.r.) s-au discutat toate scenariile, dar nu s-a luat o decizie“, ne-a precizat vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur.

Prezent o oră la discuţii, Băsescu a intervenit cerând finanţarea de la stat a proiectelor pentru autostrăzi până la absorbirea banilor europeni. „Domnul preşedinte a prezentat foarte clar necesitatea de a se crea locuri de muncă şi de a se da de lucru societăţilor, oferind ca exemplu transporturile. Dar nu a insistat pe un minister sau altul“, ne-a declarat ministrul dezvoltării regionale, Vasile Blaga.

Avertismente privind creşterea şomajului au fost lansate de Băsescu şi la întâlnirea cu sindicatele de la Ministerul Finanţelor. Ca să fie mai convingător, şeful sta tului i-a pus în gardă pe sindicalişti că astăzi va fi făcută publică o evaluare în care previziunile de creştere economică la nivel global se modifică de la 2,2% la 1,5%.

Udrea se mulţumeşte cu un buget de criză


În ciuda întâlnirilor repetate, alocările pentru fiecare minister erau aseară în aer, urmând să fie stabilite într-o nouă şedinţă nocturnă. Primele discuţii s-au blocat după ce s-a constatat că varinta cu maximum 2% deficit bugetar, la care ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, nu vrea să renunţe, nu acoperă nici măcar cererile minimale ale mi nisterelor. Cum niciunul dintre miniştri nu a acceptat însă să dea înapoi, lista ministerelor „sacrificate“ s-a mai amânat o zi.

Deşi discuţiile au fost destul de tensionate, Blaga spune că nu se poate vorbi despre o criză în coaliţie. „Eu nu simt nicio criză. Am avut discuţii extrem de clare şi la obiect, am făcut calcule, am văzut cum stăm, iar cei de la PSD au fost absolut de acord cu situaţia care s-a prezentat“, susţine Blaga.

Absentă la negocieri pentru Târgul de Turism de la Madrid, Elena Udrea se declară unul dintre miniştrii dispuşi să accepte un buget subţiat de criză. „Ne încadrăm în orice sumă până la urmă. Nu pot să ignor această situaţie de criză“, ne-a declarat Udrea.
Tags: salarii  inghetate  bugetari  
1724 vizite
Distribuie pe