Locale Altele
Marti, 23 Iulie 2024
Marti, 23 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Programul "Prima casă" - credite de la stat fără limită de vârstă
Gândul  - Miercuri, 20 Mai 2009

Cabinetul Boc a demarat, ieri, planul anticriză de campanie, anunţând câteva măsuri sociale importante.

Mai exact, Executivul a precizat că, în maximum 60 de zile, românii vor putea să-şi cumpere case, garantate cu un miliard de euro de la stat.

Beneficiarii programului, supranumit „Prima Casă”, „sunt persoane fizice care doresc achiziţionarea primei locuinţe fie din imobile noi, fie din fondul locativ existent şi care nu au mai beneficiat de un credit ipotecar. Valoarea maximă a creditului va fi de 60.000 de euro”, a explicat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Tot el a spus că băncile care vor participa în acest program vor trebui să îndeplinească criterii de eligibilitate. „Vor fi clasificate cele care au un cost total al creditării cât mai scăzut, au o reţea de distribuţie, filiale în teritoriu ca să poată face faţă solicitărilor din oricare oraş al ţării, durata de aprobare a creditului este relativ scurtă - şi acesta este un criteriu extrem de important - , iar avansul pe care îl solicită beneficiarului la acordarea creditului ipotecar este cât mai scurt, având în vedere că acest fond de garantare preia acest risc”, a spus Pogea.

Fără limită de vârstă, doar fără credite ipotecare şi proprietăţi

Românii care vor dori să beneficieze de acest program vor trebui să dovedească că nu deţin proprietăţi şi că nu au avut credite ipotecare, iar pentru garantare Guvernul nu a impus o limitare de vârstă.

„Vor putea fi garantate împrumuturi pentru achiziţionarea de locuinţe în valoare de un miliard de euro. Aproximăm că preţul mediu cu care se va achiziţiona o locuinţă, la nivel de ţară, va fi de 60.000 de euro. Ştim ce dificultăţi există: fie nu există bani necesari pentru plata avansului, fie uneori nu există salariu suficient pentru a-ţi plăti ratele aferente pentru o casă pe care o cumperi şi pentru care te împrumuţi de la bancă”, a spus şi premierul Emil Boc.

Alături de şeful Executivului, şi ministrul Finanţelor a susţinut că programul „Prima Casă” vrea să impulsioneze „dezgheţarea” creditelor ipotecare. „Injectarea unui miliard de euro şi sprijinul pentru achiziţionarea de locuinţe vor fi de natură, credem noi, să deblocheze piaţa imobiliară, să relanseze sectorul construcţiilor şi să asigure pentru mii de persoane o dorinţă pe care o au de multă vreme: să-şi cumpere o locuinţă”, a definit plastic Pogea „ţintele” programului.

Gazele – mai ieftine

În şirul măsurilor anticriză anunţate, ieri, de Executiv se numără şi reducerea cu încă 5% a preţului gazelor naturale, începând cu 1 iulie, potrivit informării făcute de preşedintele ANRE în cadrul reuniunii Executivului, şi care se adaugă la reducerea cu 3% operată la 1 mai.

Tags: prima casa  program  guvern  
5422 vizite
Distribuie pe