Ministrul Sănătăţii propune eutanasierea bătrânilor şi muribunzilor
Pacienţii cu speranţe scăzute de viaţă ar putea să nu mai fie îngrijiţi în secţiile de reanimare. Cel puţin aşa reiese dintr-un proiect de ordin al ministrului Sănătăţii.
"Ca orice tratament, decizia de admitere în terapie intensivă trebuie să se bazeze pe conceptual de beneficiu potenţial - pacienţii a căror stare generală este prea bună pentru a beneficia de terapie intensivă sau cei la care nu există speranţa de recuperare a unei calităţi a vieţii acceptabile nu trebuie admişi", se arată în proiectul privind aprobarea regulamentului de organizare, funcţionare şi practică din cadrul secţiilor de anestezie şi terapie intensivă, aflat în dezbatere publică până pe 20 noiembrie.
Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) au reacţionat solicitând “retragerea imediată a proiectului, analiza sa în grupuri multidisciplinare şi în comisiile de etică, deoarece forma actuală este inacceptabilă, deschide cale către abuzuri şi este de natură de a zdruncina de o manieră ireparabilă încrederea populaţiei, în general, şi pacienţilor, în special, în corpul medical”.
“Reamintim iniţiatorilor că în Codul Deontologic al Colegiul Medicilor din România este specificată în mod expres obligaţia medicului de a acorda aceeaşi asistenţă medicală pacienţilor incurabili şi muribunzi, fără nici o discriminare faţă de pacienţii cu şanse de vindecare. Mai mult, există obligaţia medicului de a nu abandona nici un pacient, indiferent de gravitatea şi prognosticul bolii acestuia”, se arată într-un comunicat al CMR.
Preşedintele Societăţii de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Şerban Marinescu, a declarat, vineri, că proiectul de ordin privind organizarea secţiilor de terapie intensivă nu va afecta în nici un fel internarea în aceste unităţi a bolnavilor în stadiul terminal.
Şerban Marinescu, membru în Comisia Ministerului Sănătăţii Publice care a întocmit proiectul, a explicat că, de un an de zile, specialiştii în terapie intensivă încearcă să pună la punct acest proiect, care nu face altceva decât să armonizeze legislaţia naţională cu cea existentă de ani de zile în Franţa, Germania şi SUA.
Acesta a precizat că paragraful care "a agitat media" nu a fost prea bine înţeles, întrucât nu se pune problema de a alege între care bolnav moare şi care trăieşte, ci este vorba despre faptul că, stând la terapie intensivă, bolnavul nu are un beneficiu mai mare decât atunci când stă într-un salon din spital. Acest principiu potrivit căruia "beneficiul nu este mai mare dacă stă în TI sau în salon" este regăsit în legislaţia europeană şi americană de profil, a mai spus Marinescu, care este şi managerul Spitalului Clinic "Elias".
Acesta a arătat importanţa proiectului în condiţiile în care 25-30 la sută din resursele spitalului sunt cheltuite în secţia de terapie intensivă şi 10 la sută din bugetul Ministerului Sănătăţii este alocat acestor secţii. Profesorul Marinescu a dat exemplul Statelor Unite ale Americii, unde unu la sută din bugetul de stat este cheltuit pentru bolnavii din secţiile de terapie intensivă.
"Când spun un bolnav care este prea bolnav pentru a fi îngrijit nu vreau să fac aluzie în nici un caz la bolnavi în stadiul terminal, dar pot să spun că un bolnav cu suferinţă malignă care are numeroase metastaze, a făcut accident vascular cerebral, este în comă şi mai are şi alte afecţiuni cardiace nu mai are nici o şansă să trăiască, indiferent dacă va sta în ATI sau într-un salon obişnuit. Îi putem prelungi viaţa cu câteva ore sau câteva zile, indiferent dacă rămâne la terapie intensivă sau în salon, dar de cele mai multe ori familia cere externarea acestuia", a declarat Şerban Marinescu.
El a ţinut să precizeze că nici un bolnav nu va fi trimis acasă atunci când va ajunge la spital, chiar dacă medicul constată că nu mai este nimic de făcut. Medicul a mai spus că ordinul cu pricina poate fi modificat şi a dat asigurări că nici un bolnav în stare gravă nu va fi trimis acasă din cauza actului normativ.
Mulţi au perceput prin acest proiect de ordin instalarea eutanasiei în România. Prof. dr. Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, este de părere că ordinul este discriminator. "Dacă dorim să intrăm în sfera eutanasiei, îl aplicăm. Cred că în Olanda poate fi aplicat. Nu poţi să nu oferi şansă oricărui pacient, nu este o iniţiativă bună", a apreciat rectorul. Florian Popa, chirurg de profesie, a mai spus că a tăia speranţa de viaţă a unui om, fie şi muribund, este cel mai agresiv lucru.
Subsecretarul de stat pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat că regretă neînţelegerile şi spune că interpretările sunt tendenţioase. "Îmi pare rău că nu am fost înţeles. Nimeni nu vrea să omoare oameni. Este vorba doar despre pacientul fără nici o speranţă de viaţă şi cel cu şanse de supravieţuire", a mai spus subsecretarul de stat. Raed Arafat a mai spus că respectivul proiect a fost redactat şi aprobat de o comisie de specialişti în terapie intensivă.
"Aceşti oameni nu fac decât atât, luptă pentru viaţa celor care ajung la ei în stare foarte gravă. Pot fi ei acuzaţi că ar vrea să omoare oameni?", a mai spus subsecretarul de stat. Chiar dacă a fost făcut de experţi, proiectul a reuşit să creeze panică şi printre medici. Specialiştii apreciază că este imposibil de stabilit să alegi cine intră şi cine nu în ATI. Proiectul de ordin arată că decizia de admisie în terapie intensivă aparţine medicului-şef de secţie sau specialistului competent delegat de acesta. "Din nefericire există situaţii când numărul potenţialilor beneficiari de terapie intensivă depăşeşte capacitatea secţiei. În aceste situaţii trebuie să existe o ierahizare a priorităţilor (triaj)", se mai arată în proiect.
Tags: proiect reanimare ministru sanatate 5816 vizite
Distribuie pe