Locale Altele
Sambata, 13 August 2022
Sam, 13 Aug 2022
Ce votăm la europarlamentare
Evenimentul Zilei  - Luni, 18 Mai 2009
Ignorat la urne şi īn viaţa de zi cu zi de majoritatea cetăţenilor din spaţiul comunitar, Parlamentul European (PE) e singura instituţie aleasă īn mod direct pentru un mandat european.

Apărut īn 1952 ca o concesie făcută democraţiei de către artizanii UE, europarlamentul a devenit o instituţie puternică, care are un cuvānt de spus īn privinţa legislaţiei şi poate forţa, aşa cum a făcut īn 1999, o demisie a puternicei Comisii Europene.

De unde vin legile

Parlamentul nu are puterea de a iniţia legi, dar poate influenţa indirect o astfel de iniţiativă, prin rezoluţii sau audieri īn comisii. Procedura de codecizie (introdusă prin Tratatul de la Maastricht, īn 1993), īn care PE poate modifica sau bloca acte legislative, de pe picior de egalitate cu Consiliul de miniştri, a fost extinsă cu fiecare reformă şi va acoperi, īn cazul ratificării Tratatului de la Lisabona, aproape toate domeniile. E lesne de īnţeles de ce votul cetăţenilor este important: īn prezent, cele mai multe legi noi adoptate īn statele membre derivă din cele adoptate la nivel european.

Parlamentul are un rol decisiv īn īnvestirea aşa-numitului executiv al UE, Comisia Europeană. Concret, PE poate să respingă numirea preşedintelui Comisiei dar şi īntregul colegiu al comisarilor. Un asemenea scenariu, devenit iminent īn 2004, l-a forţat pe Jose Manuel Barroso, actualul şef al CE, să modifice echipa propusă iniţial.

Incertitudinea Lisabona


Numărul deputaţilor trimişi de statele membre īn PE este proporţional cu numarul locuitorilor. Motiv pentru care Germania are 99 de eurodeputaţi şi un cuvānt mult mai greu de spus decāt Malta, care are doar 5 oameni, sau Romānia, care a trimis īn actualul mandat 35 de deputaţi.

Numărul actual al europarlamentarilor, 785, depăşeşte numărul maxim admis de Tratatul de la Nisa. Prin urmare, viitorul europarlament va avea doar 736 de deputaţi, dintre care 33 de romāni. Dacă Tratatul de la Lisabona este īn cele din urmă ratificat, noul total va urca la 751.
Tags: parlament  european  alegeri  
3687 vizite
Distribuie pe