Locale Altele
Duminica, 3 Martie 2024
Dum, 3 Mar 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Diaspora a schimbat rezultatul. 78% dintre emigranţi au votat Băsescu
Gāndul  - Luni, 7 Decembrie 2009

Fie că au fugit de "roşul" comunist cu decenii īn urmă sau după 1989, fie că au plecat la muncă ori la studii, īn ultimii ani, romānii din diaspora au dovedit īncă o dată că optează covārşitor īn favoarea "portocaliului" la urne.

Deşi voturile lor au īnsemnat numai 1,4% din totalul celor 10.481.568 de romāni care au fost la urne - un număr foarte aproape de totalul de 1,3% voturi anulate, anunţat de BEC - o majoritate zdrobitoare a votat cu Traian Băsescu.

Un număr-record de romāni din străinătate (147.754) s-a prezentat la vot, dar 861 dintre ei au introdus īn urne buletine nule. Din voturile valabil exprimate (146.867), 78,86% au fost pentru Traian Băsescu şi 21,14% pentru Mircea Geoană. Adică 115.831 de voturi, contra 31.045.

Īn foarte multe din cele 82 de ţări unde au existat secţii organizate de misiunile diplomatice ale Romāniei, preşedintele īn funcţie putea cāştiga din primul tur (de pildă, īn Australia, Franţa, Grecia, Italia, Spania, SUA). Tot acolo, el a īnregistrat scoruri şi mai mari.

Īn procente, cel mai mare succes al lui Băsescu s-a īnregistrat īn Republica Moldova, unde 94,82% dintre alegători l-au votat, după ce şi īn primul tur trecuse de 90%. Din totalul celor 100.000 de cetăţeni romāni din Moldova, estimaţi oficial, puţin sub 12.300 au ajuns la vot, astfel că, pentru actualul preşedinte, şi mai importante au fost voturile din Italia şi Spania.

Procentual, īn cele două ţări Băsescu a trecut de 77%, respectiv 81%, īnsă dintr-un număr mult mai mare de alegători - 42.000 īn Italia şi 38.500 īn Spania. Pe Coasta de Vest a SUA, urnele s-au īnchis la orele 7:00 de la Bucureşti, īn ziua de luni, aşadar după ce alegătorii au avut ocazia să vadă sondajele anunţate de televiziunile romāneşti. Aceasta a făcut ca participarea la turul doi să crească la 8.513 de oameni īn SUA. Cu vreo 3.000 mai mulţi alegători au votat faţă de primul tur, probabil mulţi īn speranţa că mai pot īnclina balanţa dinspre "roşu" spre "portocaliu".

Angola şi Belarus, adjudecate de Geoană

Ca premiu de consolare pentru lide­rul PSD, pe care sondajele īl dă­deau cāştigător duminică seara, este susţinerea de care s-a bucurat īntre romānii (mult mai puţini la număr decāt cei din Italia, Spania sau Moldova) din ţări precum Albania, Algeria, Angola, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Rusia, Sri Lanka, Sudan ori Turkmenistan.

Printre puţinele ţări unde romānii visează să ajungă īn vacanţa unde Geoană a cāştigat se numără Argentina, Tunisia şi Turcia. Īn Cuba, cei doi candidaţi s-au aflat la egalitate, cu cāte cinci voturi fiecare.

Preşedintele PSD şi-a adjudecat şi voturile militarilor romāni din Kosovo şi Afganistan, īnsă cu scoruri mai puţin categorice decāt victoriile lui Băsescu, de 52,05%, respectiv 57,54%. Nici īn Rusia scorul lui n-a fost zdrobitor (doar 54,93%), ci numai īn Belarus, unde a obţinut voturile a 76,46% dintre alegători.

Cel mai "atractiv" scrutin pentru diaspora

Numărul mare de secţii organizate de MAE, dar şi polarizarea puternică a celor două tabere aflate īn competiţie au atras la vot mult mai mulţi romāni decāt la scrutinele precedente. La 6 decembrie 2009, au votat de două ori mai mulţi alegători din diaspora decāt cei 75.027 de oameni care s-au prezentat la referendumul privind suspendarea lui Traian Băsescu (mai 2007) - prima ocazie cānd un preşedinte şi-a făcut campanie īn diaspora.

Numărul participanţilor de duminică a fost de şase ori mai mare decāt la ultimele alegeri parlamentarele (noiembrie 2008), cānd au fost numai 24.008 alegători şi de 3,6 ori mai mare decāt la alegerile prezidenţiale din 2004.

Tags: diaspora  rezultat  vot  
6105 vizite
Distribuie pe