Locale Altele
Miercuri, 22 Mai 2024
Mie, 22 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Rusia ameninţă Georgia cu un nou conflict armat
Evenimentul Zilei  - Vineri, 21 Noiembrie 2008
Ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, a avertizat că eforturile Georgiei de consolidare a capacităţii militare şi ambiţiile sale de aderare la NATO ar putea genera un conflict mult mai grav decât războiul din august dintre cele două părţi, relatează RIA Novosti.
 
„Suntem îngrijoraţi de consolidarea capacităţii militare derulate de autorităţile georgiene şi de eforturile ţării de a adera la NATO. Aceste demersuri ar putea provoca un conflict mai grav decât evenimentele din august“, a declarat oficialul rus după o întâlnire pe care a avut-o la Ankara cu omologul său turc, Mehmet Gonul.

Avertismentul lansat de Serdiukov survine declaraţiilor ferme făcute marţi de liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, potrivit căruia Rusia nu va mai avea contacte oficiale cu actualul guvern georgian. „Nu vom mai avea sub nicio formă contacte cu actualul regim, iar noi considerăm politicile sale drept unele criminale“, a subliniat Medvedev.

Preşedintele rus şi-a exprimat însă speranţa că, în pofida tensiunilor dintre cele două ţări, relaţiile dintre poporul rus şi cel georgian nu se vor deteriora. Moscova a acuzat administraţia Bush că l-a încurajat pe liderul georgian Mihail Saakaşvili să încerce să preia controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud, provocând riposta militară rusă din vară.

Cooperare NATO - Moscova
 
În pofida avertismentelor lansate de Moscova, o rezoluţie adoptată marţi de Adunarea Parlamentară a NATO recomandă statelor membre ale Alianţei să reia relaţiile cu Federaţia Rusă, inclusiv cele de natură militară. Colaborarea dintre cele două părţi a fost suspendată în urma conflictului armat din august.

„Rezoluţia adoptată în Sesiunea Plenară din 18 noiembrie - organizată la Valencia, în Spania - recomandă guvernelor şi parlamentelor din ţările membre NATO să reia colaborarea extinsă, în special în sfera militară, şi să îmbunătăţească şi să extindă eforturile de diplomaţie publică cu Rusia“, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Alianţa Nord-Atlantică.

Tags: rusia  georgia  amenintare  conflict  
3765 vizite
Distribuie pe