Locale Altele
Duminica, 25 Septembrie 2022
Dum, 25 Sept 2022
Prima moarte asistată transmisă la TV
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 10 Decembrie 2008
Un documentar care prezintă momentul în care un britanic este eutanasiat la o clinică specializată din Elveţia va fi difuzat în premieră astăzi, de postul american de televiziune Sky Real Lives.
 
Documentarul a fost realizat de John Zaritsky, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai genului. Cineastul a primit chiar şi un Oscar, în 1982, pentru documentarul "Just Another Missing Child" (în traducere: "Doar un alt copil dispărut").

Conducerea Sky şi Zaritsky insită că documentarul, cu titlul interogativ "Right to Die?" (Dreptul la moarte?), poate fi un reper important într-o dezbatere publică şi nicidecum o popularizare a eutanasiei.

Ultimele cuvinte: "Vă mulţumesc!"

Filmul prezintă trista poveste a lui Craig Ewert, un bolnav de neuropatie degenerativă, care a decis să îşi pună capăt zilelor la vârsta de 59 de ani.

El a ales clinica elveţiană Dignitas, poate cea mai controversată unitate medicală din Europa ultimelor luni. Clinica din Zurich este una dintre puţinele autorizate pentru a efectua eutanasieri.

Punctul culminant al documentarului este momentul în care Ewert moare. Înainte de a bea lichidul letal, britanicul îşi sărută soţia şi îi spune: "Te iubesc, draga mea - foarte mult". Şi ea răspunde: "Drum bun! Ne vom vedea cândva". Înainte de ultima suflare, britanicul mai spune două cuvinte "Vă mulţumesc". Britanicul a murit la 26 septembrie 2006.

"Voyeurism macabru"


Peter Saunders, directorul "Care, Not Killing", o alianţă de 40 de organizaţii care se opun legalizării eutanasiei, a numit filmul un "voyeurism macabru".

 "Se pare că este o adevărată fascinaţie faţă de acest tursim al morţii. Se creează impresia că există o cerere imensă de eutanasieri. Nu este. Sunt doar câţiva oameni care aleg această cale, dar şi un interes mediatic enorm faţă de aceste cazuri. Totul face parte dintr-o campanie bine calculată, care urmăreşte rediscutarea legii în parlamentele din întreaga lume", a completat Saunders.

Regizorul a mărturisit că momentul în care a filmat moartea lui Ewert a fost cel mai dificil al carierei sale: "Cât timp filmam, trebuia să fim adevăraţi profesionişti şi să rămânem concentraţi asupra misiunii noastre. Vreau ca filmul să fie unul controversat şi lumea să dezbată în jurul său", a spus Zaritsky.
Tags: moarte  asistata  direct  eutanasie  sky real lives  
2942 vizite
Distribuie pe