Locale Altele
Joi, 30 Mai 2024
Joi, 30 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Primul tur al lumii într-o maşină solară
Evenimentul Zilei  - Joi, 18 Decembrie 2008
Un elveţian a terminat, azi, la Lucerna, în centrul Elveţiei, primul tur al lumii făcut "fără a consuma o singură picătură de petrol", la bordul unei maşini care merge cu ajutorul energiei solare, botezată Solartaxi, relatează Mediafax.
 
Louis Palmer, inginer şi aventurier, în vârstă de 36 de ani, a ajuns la amiază în oraşul de unde a plecat în urmă cu un an şi jumătate într-un tur al lumii, mergând în total 53.451 de kilometri.

Temerara călătorie a acestuia a început pe 3 iulie 2007 şi a traversat patru continente şi aproximativ 40 de ţări.

El a trecut succesiv prin Europa Orientală, Orientul Mijlociu, India, Noua Zeelandă şi Australia, Asia de Sud-Est, China şi Statele Unite, înainte de a ajunge în Elviaţia, traversând Franţa, Anglia, Scandinavia, apoi Germania.

"Noi am făcut primul nostru tur al lumii fără a consuma o picătură de petrol", a spus Palmer când a ajuns la destinaţie. Acesta a coordonat proiectul maşinii solare, realizat de mai multe şcoli de ingineri elveţiene.

Maşina are două locuri, trei roţi şi o remorcă de şase metri pătraţi, acoperită cu panouri fotovoltaice. Solartaxi-ul atinge o viteză de 90 de kilometri pe oră, având o autonomie de 400 de kilometri când este senin şi soare sau de 60 de kilometri pe timp de noapte sau când e înnorat.

Vehiculul a folosit energie de la panourile fotovoltaice din remorca sa sau energia furnizată de reţelele electrice locale din ţările pe care le-a traversat.

"Unul din scopurile mele a fost să conving cât mai mulţi oameni că energia regenerabilă este ecologică, economică şi fiabilă", a explicat acesta.

Cu Solartaxi-ul s-au plimbat mai multe personalităţi, între care şi secretarul general al Organizaţiilor Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, sau preşedintele Grupului de experţi interguvernamentali privind evoluţia climatului (GIEC), Rajendra Pachauri.

Palmer a spus că următorul să obiectiv este să facă turul lumii în 80 de zile, însă cu un nou vehicul mult mai rapid.

Tags: masina  solara  elvetia  
2315 vizite
Distribuie pe