Locale Altele
Duminica, 24 Octombrie 2021
Dum, 24 Oct 2021
Două submarine nucleare s-au ciocnit în Atlantic
Gândul  - Marti, 17 Februarie 2009

În noaptea de 3 spre 4 februarie, lumea a fost foarte aproape de o catastrofă nucleară, când submarinul britanic HMS Vanguard şi cel francez Le Triomphant – deşi dotate cu unele dintre cele mai performante mijloace de supraveghere a oceanelor! –  s-au ciocnit în timpul unei furtuni.

Ambele submersibile cu propulsie nucleară reprezintă „mândria flotei” în cele două state NATO şi dau numele unei clase de astfel de nave, ceea ce nu a împiedicat un incident penibil. Ele nu s-au reperat până ce Vanguard nu s-a izbit de „domul” (turnul) lui Triomphant. Exact în acea parte înaltă a submarinului se afla sonarul, periscopul şi alte instrumente de supraveghere şi comunicaţie.

Însă, potrivit dezvăluirilor din presa britanică, aparatele de bord ale niciuneia dintre nave nu au reperat prezenţa celeilalte până ce nu s-a auzit bubuitura, iar marinarii au resimţit şocul loviturii.

Accidentul s-a produs în Atlantic, pe la mijlocul distanţei dintre SUA şi Franţa, unde ambele nave ar fi trebuit să aibă toate sistemele de supraveghere în funcţiune, pentru a preveni întâlnirea nu cu un submarin aliat, ci cu unul care ar fi putut avea intenţii duşmănoase.

Niciunul dintre cei 135 de marinari aflaţi pe submersibilul britanic şi cei 112 de pe cel francez nu au avut de suferit în urma accidentului, însă navele au fost serios avariate. Rămas în submersiune, Triomphant a înaintat cu viteză mică până în portul francez Brest, unde a ajuns după trei zile de la accident. Pentru Vanguard a fost nevoie de remorcarea la suprafaţa oceanului până la sosirea în portul-bază Faslane, din vestul Scoţiei.

O scurgere nucleară evitată

Potrivit unui expert citat de The Sun, o simplă ciocnire neintenţionată nu ar fi putut duce automat la detonarea focoaselor nucleare aflate pe rachete de câte 35 de tone aflate la bordul celor două submarine. Însă ar fi putut apărea scurgeri nucleare de la reactoare, care ar fi contaminat grav Atlanticul şi viaţa marinarilor ar fi fost pusă în pericol. Alt rezultat al coliziunii putea să fie pierderea pe fundul oceanului a unor focoase sau imobilizarea unuia sau a ambelor sumbarine, la fel cum, în augut 2000, submarinul rusesc Kursk s-a scufundat în Marea Barents.

Anchete şi secretomanie

Londra şi Parisul au recunoscut că cele două submarine nucleare întoarse în porturi au suferit avarii şi au folosit o exprimare standard pentru a informa publicul că „nu există niciun un pericol pentru siguranţa nucleară”. Totuşi, niciuna dintre părţi nu a recunoscut oficial că a fost vorba de o coliziune cu o altă navă NATO.

Ministerul Apărării britanic a explicat că politica sa este să nu comenteze operaţiunile submarinelor, în timp ce Marina franceză a anunţat doar că Triomphant se află în reparaţie după o coliziune „aparent cu un container”.

Autorităţile militare au deschis anchete pentru a-şi explica de ce echipamente care valorează zeci de milioane de euro, menite să poată descoperi „tot ce mişcă” în oceane, nu au fost capabile să indice apropierea atât de periculoasă dintre două submarine nucleare.

Tags: submarine  nucleare  ciocnire  
1691 vizite
Distribuie pe