Locale Altele
Duminica, 21 Aprilie 2024
Dum, 21 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Hackerul român care a speriat FBI-ul
Gândul  - Marti, 31 Martie 2009

Românii au pătruns în elita criminalităţii informatice mondiale, potrivit Raportului  guvernamental publicat, ieri, de FBI.

Hackerii români se află la poziţia 10 în top ten-ul întocmit de agenţii FBI, după criteriul ţării de provenienţă a celor care comit infracţiuni din sfera criminalităţii informatice.

Primele două poziţii sunt ocupate de americani, cu 66 la sută din infracţiuni, respectiv englezi, cu 10 la sută.

Tot ieri a fost consemnată şi o premieră în istoria recentă a SUA: primul străin condamnat pentru infracţiuni informatice de tip phishing.

Un român de 23 de ani, craioveanul Ovidiu-Ionuţ Nicola-Roman, condamnat la patru ani de închisoare, după ce a furat datele personale a mii de americani. După cum l-a descris avocatul său, Nicola-Roman este un vânzător de haine care ar fi comis aceste fraude pentru a plăti medicamentele şi tratamentul mamei sale bolnave.

În România, criminalitatea informatică se dezvoltă mai repede decât reuşesc poliţiştii să îşi extindă structurile specializate în combaterea acestui fenomen. Potrivit IGP, anul trecut au fost sesizate peste 1.080 de  infracţiuni informatice, pentru care au fost cercetate  617 persoane. Peste 80 au fost arestate.

Chiar dacă sunt în elita infractorilor informatici, românii sunt de abia la început, cu 0,5% dintre infracţiunile comise. De altfel, „faptele“ hackerului român sunt mult exagerate în presă, puţini dintre români putând fi consideraţi jucători în prima ligă a infractorilor informatici la nivel mondial. Pe o asemenea listă ar putea figura „Vlădutz“, căutat de Secret Service şi capturat de SRI, un ieşean care a intrat în baza de date a Pentagonului, un arădean care a accesat ilegal serverele NASA şi olimpicul la matematică arestat în Italia pentru fraude de 200 de mii de euro, recrutat apoi ca poliţist „online“.

Tags: hacker  roman  fbi  
2201 vizite
Distribuie pe