"Tirul a avut loc la ora locală 11.30", a declarat Kim Eun-hye, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.
Lansarea a fost confirmată de autorităţile americane, ruse şi japoneze.
Un oficial guvernamental citat de agenţia sud-coreeană Yonhap a precizat că racheta a transportat un satelit.
Phenianul susţine că a plasat un satelit pe orbită
La patru ore după lansare, Coreea de Nord a anunţat că acţiunea a fost încununată de succes şi că un satelit de telecomunicaţii a ajuns în spaţiu, iar acum se află pe orbita Pământului, potrivit agenţiei de presă oficiale a regimului comunist, KCNA.
"Oamenii de ştiinţă şi tehnicienii noştri au reuşit să plaseze satelitul Kwangmyongsong-2 pe orbită datorită rachetei Unha-2 (cunoscută şi ca Taepodong-2). Satelitul îşi efectuează rotaţiile în mod normal pe orbită ", a precizat KCNA.
Însă Armata SUA a arătat că „niciun obiect nu a ajuns pe orbită”. Oficiali ai acesteia au declarat că prima etapă a rachetei a căzut în Marea Japoniei, iar celelalte două etape în Oceanul Pacific.
Coreea de Nord a avertizat cu mai mult de o lună în urmă că va plasa pe orbită, între 4 şi 8 aprilie, un satelit de telecomunicaţii, care va survola nordul arhipelagului japonez. Statele Unite şi aliaţii lor asiatici bănuiau însă că lansarea ar putea acoperi un tir experimental cu o rachetă cu rază lungă de acţiune Taepodong-2.
Acţiunea Coreei de Nord este criticată
"Guvernul nu poate decât să îşi exprime dezamăgirea şi regretele după lansarea iresponsabilă a unei rachete cu rază lungă, care reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii în peninsulă şi în lume", a declarat Lee Dong-kwan, purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.
Japonia a apreciat drept "extrem de regretabil" testul de duminică şi a anunţat că va sesiza Naţiunile Unite.
"Vom protesta energic împotriva Coreei de Nord", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Takeo Kawamura.