Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Cutremur devastator în Italia - VIDEO
Evenimentul Zilei  - Luni, 6 Aprilie 2009
Cel puţin 92 de persoane, dintre care cinci copii, şi-au pierdut viaţa, în această dimineaţă, în urma seismului produs în centrul ţării, relatează AFP.

Cutremurul a avut loc la ora locală 03:30 (04:30 ora României) şi mai multe clădiri din centrul istoric al oraşului L"Aquila s-au prăbuşit. "Trebuie să ne aşteptăm la numeroase victime, mulţi răniţi şi multe case prăbuşite", a anunţat şeful Protecţiei Civile italiene. Potrivit unui comunicat al Protecţiei Civile italiene, hipocentrul seismului cu magnitudinea de 5,8 grade a fost localizat la o adâncime de cinci kilometri sub L"Aquila.

La rândul lor, pompierii din capitala italiană, citaţi de Ansa, au precizat că seismul a avut magnitudinea de 6,7 grade, în timp ce Serviciul Geodezic American l-a evaluat la 6,3 grade.

Cutremurul a fost simţit şi la Roma, Pescara, precum şi pe coasta Adriaticii.

Peste 10.000 de imobile au fost afectate de seism, iar mii de locuitori au ieşit pe străzi şi s-au adunat pe stadioanele din regiune de teama unor replici.

Stare de urgenţă

În urma cutremurului produs, în această dimineaţă, în centrul Italiei, preşedintele şi premierul au decretat stare de urgenţă.

În plus, şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, şi-a anulat vizita la Moscova şi va merge în L"Aquila.

"Plec la L"Aquila. Am renunţat la vizita la Moscova deoarece cred că situaţia este de asemenea natură, încât prezenţa premierului în teritoriu ar putea fi utilă", a anunţat acesta.

Potrivit AFP, Silvio Berlusconi urma să efectueze această vizită de două zile însoţit de 1.000 de antreprenori şi directori de companii.

Papa se roagă pentru victime

Papa Benedict al XVI-lea a spus că se roagă „pentru victime, în special pentru copiii” care au murit, relatează AFP. Vestea „a umplut de consternare inima Suveranului Pontif”, i-a scris Tarcisio Bertone, cardinalul-secretar al statului Vatican, arhiepiscopului din L’Aquila.

„Sfinţia sa se roagă cu fervoare pentru victime, mai ales pentru copii, cerând ajutorul Domnului pentru familiile lor şi îi încurajează pe cei care au supravieţuit să participe la operaţiunile de salvare”, se mai arată în scrisoare.

Un cercetător avertizase că s-ar putea produce un seism

Cotidianul „La Repubblica” a scris că, la sfârşitul lunii martie, Giampaolo Giuliani, cercetător la un laborator de fizică, a avertizat că există posibilitatea producerii unui cutremur în zonă, fiindcă a observat schimbări în ceea ce priveşte cantitatea de radon din subsol.

Giuliani, care a fost acuzat că produce panică în rândul populaţiei, a menţionat că a dezvoltat o metodă de anticipare a seismelor cu 6-24 de ore înainte de producere prin urmărirea comportamentului radonului în subteran. 

MAE: Deocamdată nu sunt cetăţeni români printre victime

Până la această oră, niciun cetăţean din România nu se numără printre persoanele decedate sau rănite în urma seismului produs, în această dimineaţă, în Italia, a informat, Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al MAE.

Potrivit acestuia, "nu s-au raportat victime cu cetăţenie română - acest lucru însemnând că nu există nici morţi, nici răniţi din rândul românilor". (Sursa: Mediafax)

50.000 de sinistraţi

Autorităţile regionale au anunţat că aproximativ 50.000 de persoane sunt sinistrate, după cutremur devastator din această dimineaţă.

Obama a transmis condoleanţe

Aflat în vizită în Turcia, preşedintele american  a transmis, astăzi, condoleanţe pentru victimele cutremurului din Italia.

"Adresăm condoleanţe familiilor şi sperăm că echipele de salvare vor putea ajunge până la victime", a declarat Barack Obama, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele turc, Abdullah Gul.

Fetiţă româncă dată dispărută în urma cutremurului
 
O fetiţă româncă ar fi dată dispărută în urma cutremurului produs în această dimineaţă în Italia, potrivit site-ului evangelici.net.

Pastorul unei biserici evanghelice din L" Aquila a trimis o scrisoare prin care face cunoscut faptul că, în urma cutremurului, structura parohiei sale s-a prăbuşit, producând încă o victimă. "Trebuie să vă informez că, din nefericire, unii dintre fraţii noştri, care frecventau comunitatea noastră, au fost afectaţi de această nenorocire, ei pierzându-şi fetiţa".

Emil Boc a transmis un mesaj de condoleanţe omologului italian, Silvio Berlusconi

Primul-ministru Emil Boc a transmis o scrisoare de condoleanţe omologului său italian, Silvio Berlusconi, în care îşi exprimă susţinerea şi solidaritatea faţă de poporul italian, în urma cutremurului de astăzi.

"Guvernul României îşi exprimă compasiunea faţă de victimele cutremurului din Italia şi transmite sincere condoleanţe familiilor îndoliate", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Totodată, Executivul îşi arată întreaga disponibilitate pentru a oferi sprijin autorităţilor italiene, în măsura în care acesta va fi necesar.

Tags: cutremur  italia  catastrofa  


2946 vizite
Distribuie pe