Locale Altele
Marti, 7 Decembrie 2021
Marti, 7 Dec 2021
Revoluţie la Chişinău - VIDEO
Evenimentul Zilei  - Marti, 7 Aprilie 2009
Protestul din capitala Republicii Moldova s-a transformat într-o adevărată revoltă împotriva comuniştilor, câştigători în alegerile legislative. Cei aproximativ 30.000 de manifestanţi adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale scandează lozinci anticomuniste şi împotriva lui Vladimir Voronin. Potrivit AFP, 30 de persoane, atât civili, cât şi poliţişti, au fost rănite. Tensiunea în rândul manifestanţilor a crescut după ce autorităţile au stropit protestatarii cu dejecţii din WC-uri, colectate în cisterne.

Grupuri de manifestanţi au asaltat clădirea Parlamentului, incendiind parterul şi primul etaj. Uşa clădirii Preşedinţiei a fost smulsă, iar în interior au fost aruncate obiecte inflamabile. Un drapel al României şi unul al Uniunii Europene au fost arborate pe sediul Preşedinţiei moldovene, înlocuind drapelul Republicii Moldova.

Reţelele de telefonie mobilă şi site-urile din Republica Moldova nu mai funcţionează.

16:49. Opoziţia din Republica Moldova solicită continuarea manifestaţiilor până la organizarea de noi alegeri legislative, a declarat primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, citat de AFP. "Am sesizat organizaţiile internaţionale, cerându-le să nu recunoască rezultatele alegerilor", a declarat Chirtoacă, unul dinrtre liderii opoziţiei. "Manifestaţiile vor continua până când va fi fixată data unor noi alegeri", a continuat el.

16:40. Presa locală anunţă că armata a deschis focul împotriva protestatarilor din Chişinău. Pentru moment, informaţia nu a fost confirmată.

16:19. Ministerul de Interne al Republicii Moldova a transmis un comunicat de presă prin care reiterează că ministerul "va întreprinde toate acţiunile necesare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru asigurarea ordinii publice şi drepturilor fundamentale ale cetăţenilor".

                      "Acţiunea de protest de la Chişinău este o tentativă de lovitură portocalie în Moldova şi este susţinută de cercuri radicale naţionaliste din România", a comentat directorul Institutului pentru Studii Politice, Serghei Markov, citat de Interfax.

16:11. MAE român anunţă că urmăreşte cu atenţie situaţia din Republica Moldova. "MAE va respinge orice atitudine provocatoare la adresa României exprimată în acest context", se arată într-un comunicat al ministerului.

Protest de solidaritate la Bucureşti

"Grupul de acţiune Noii Golani va organiza împreună cu studenţii basarabeni din Bucureşti, azi, la ora 20.00, în Piaţa Universităţii (la km.0) al Libertăţii şi Democraţiei o manifestaţie de solidaritate cu membrii şi fraţii noştri din Chişinău(...)"

16:05. Peste 50 de studenţi basarabeni din Iaşi au închiriat un autocar şi au plecat spre Vama Suculeni, unde alţi 20 de tineri nu au fost primiţi în Republica Moldova de vameşii basarabeni.

”Nu mai ştim nimic de studenţii basarabeni ieşiţi din ţară la ora 13.30. Ştim doar că până la ora 15.00, vameşii moldoveni nu au permis intrarea în Republica Moldova unui număr de 9 cetăţeni români, care ei s-au întors în ţară. Vameşii moldoveni le-au dat explicaţii de genul ”Vama este închisă astăzi, veniţi mâine, astea sunt ordinele, ne pare rău„”, declară Gheorghe Pandelea, şeful interimar al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Iaşi. (Maria Craus)

15:07. 40 de studenţi basarabeni din Iaşi protestează la Vama Sculeni împotriva vameşilor moldoveni care nu le-au permis să intre în Republica Moldova. Tinerii vroiau să ajungă la Chişinău, pentru a li se alătura conaţionalilor care protestează împotriva rezultatului alegerilor din 5 aprilie.

”Nu ne-au dat nicio explicaţie. Chiar dacă nu ne lasă să trecem, noi vom protesta aici, în vamă, împotriva fraudării alegerilor din Republica Moldova. Nouă ne pasă de ceea ce se întâmplă acasă”, spune Dan Caranfil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi. (Maria Craus)

14:25. Potrivit manifestanţilor, o tânără ar fi fost ucisă de forţele de ordine. Autorităţile infirmă orice informaţie despre eventuale victime sau arestări.

Uşa clădirii Preşedinţiei a fost smulsă, iar în interior au fost aruncate obiecte inflamabile. Unii tineri au scos dinăuntru mobilă pe care au incendiat-o în stradă.

14:15. Protestatarii au spart geamurile şi au pătruns în incinta clădirii Parlamentului, vandalizând etajul întâi. Totodată, manifestanţii distrug zona din preajma instituţiei prezidenţiale.

14:12. Reţelele de telefonie mobilă, întrerupte

Protestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că telefoanele mobile nu mai funcţionează. 

Potrivit Deutsche Welle, site-urile de Internet ale posturilor private de televiziune nu mai funcţionează aproape deloc.

Poliţia foloseşte gaze lacrimogene pentru a încerca să-i oprească pe protestatari, în timp ce zeci dintre aceştia sunt răniţi.

13:30. Altercaţii între protestatari şi forţele de ordine 

În urma manifestaţiilor, 30 de persoane, atâ civili, cât şi poliţişti, au fost răniţi.

Potrivit Jurnalului de Chişinău, tinerii continuă să arunce cu ouă şi cu sticle goale, iar poliţiştii, bine echipaţi cu scuturi şi bastoane, au primit ordine să aplice, în continuare, forţa.

13:17. Primarul Chişinăului: Alegerile au fost fraudate

Dorin Chirtoacă, edilul capitalei Republicii Moldova, a declarat, într-o intervenţie telefonică la RTV, că "protestele sunt justificate, pentru că oamenii nu ar vota în număr atât de mare cu reprezentanţii comuniştilor".

"Vorbim despre un regim totalitar comunist care îşi are rădăcina în regimul sovietic. Sunt oameni care nu ştiu ce înseamnă lege şi democraţie. Vor încerca să-i discrediteze pe aceşti oameni care protestează paşnic", a subliniat Dorin Chirtoacă.

12:25. Studenţi din Iaşi, în drum spre Chişinău

Mai multe autocare cu studenţi basarabeni au plecat din Iaşi spre Chişinău, pentru a se alătura protestatarilor.

Liderul Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi (ATB), Dan Caranfil, a precizat că studenţii au închiriat un autocar, urmând să ajungă, în această după-amiază, la Chişinău.

"Am decis să ne alăturăm colegilor noştri care luptă pentru libertate în Republica Moldova. Nu putem rămâne impasibili la situaţia de acolo, după ce comuniştii au fraudat alegerile", a declarat Caranfil.

În plus, liderul Grupului de Iniţiativă al românilor basarabeni din Suceava, Petru Ciolpan, a spus că, în semn de solidaritate cu tinerii care protestează în capitala Republicii Moldova, studenţii şi elevii basarabeni, care studiază la Suceava, vor purta până vineri banderole negre.

"Este un semn de solidaritate cu tinerii care au ieşit în stradă în Chişinău", a subliniat Ciolpan.

Tags: chisinau  revolutie  moldova  


2990 vizite
Distribuie pe