Locale Altele
Joi, 24 Iunie 2021
Joi, 24 Iun 2021
Alertă mondială în cazul gripei porcine
Gândul  - Joi, 30 Aprilie 2009

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis miercuri să ridice nivelul alertei pandemice de la 4 la 5, adică nivelul premergător declarării unei pandemii, a anunţat directorul general Margaret Chan într-un briefing de presă.

Faza 5 se caracterizează prin propagarea interumană a virusului în cel puţin două ţări ale uneia dintre regiunile definite de OMS. Chiar dacă cea mai mare parte a ţărilor nu sunt atinse de acest stadiu, declararea fazei 5 este un semnal forte care indică faptul că o pandemie este iminentă şi că a mai rămas puţin timp pentru a finaliza organizarea, difuzarea şi aplicarea măsurilor de atenuare prevăzute.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat miercuri seara că gripa porcină este din ce în ce mai aproape să se transforme în pandemie, pe fondul faptului că Statele Unite au raportat primul deces cauzat de gripă din afara Mexicului şi Germania şi Austria sunt ultimele state europene care au anunţat că au fost lovite de acest virus.

Şeful OMS, Dr. Keiji Fukuda a afirmat că nu există nicio dovadă pentru a afirma că virusul îşi pierde din tărie şi agenţia este tot mai aproape de a ridica alerta de pandemie la nivelul 5 (nivelul 5 din 6 posibile înseamnă că epidemia la nivel mondial este iminentă şi inevitabilă).

Nivelul 6 presupune ca gripa să devină pandemie la nivel mondial.

În Mexico City, epicentrul epidemiei, primarul oraşului a anunţat miercuri că răspândirea gripei pare să se fi stabilizat, deşi declaraţia sa vine mai degrabă pentru a linişti un oraş în care şcolile, restaurantele, sălile de spectacole şi stadioanele au fost închise. Gripa porcină ar sta la baza decesului a 150 de persoane şi îmbolnăvirea a 2.400 numai în Mexic.

Marea Britanie a închis o şcoală după ce o fetiţă de 12 a prezentat simptome asemănătoare gripei porcine. Câteva state africane au decis să interzică importul de carne de porc, iar Cuba a decis să blocheze numai importul din Mexic. Statele asiatice au decis să îşi întâmpine călătorii de pe aeroporturi cu echipe medicale de control şi dezinfectanţi, pentru a se feri de o infecţie şi pe continentul galben.

Până la această oră în SUA au fost confirmate 91 de cazuri în 10 state şi oficiale medicali au confirmat miercuri decesul unui tânăr mexican de 23 de ani în Texas. În Europa, Germania a confirmat 3 cazuri de îmbolnăvire cu gripă porcină, Austria unul, în timp ce numărul de cazuri confirmate în Marea Britanie a crescut la 5 şi în Spania la 10. Ministrul Sănătăţii din Franţa a declarat că acest stat va cere Uniunii Europene să suspende zborurile spre Mexic.

Tags: alerta  gripa  porcina  
1899 vizite
Distribuie pe