Locale Altele
Duminica, 4 Iunie 2023
Dum, 4 Iun 2023
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Un român şi-a dat foc la Roma
Libertatea  - Vineri, 15 Mai 2009
Românul Buznean Stelian, de 41 de ani, şi-a dat foc în cursul după-amiezei de joi, în apropierea monumentului Altarului Patriei din Roma, pentru a contesta birocraţia italiană care nu îi acordă cartea de identitate şi alte documente necesare pentru a obţine pensie de invaliditate, informează ziarul Il Messaggero.

""Sunt invalid şi nimeni nu mă mai angajează. Vreau egalitate de drepturi"", a afirmat Buznean, care se află de şapte ani în Italia.

Românul a fost salvat de carabinierii serviciului din Piaţa Veneţia, bărbatul fiind internat în spitalul Sant" Eugenio. El are arsuri la picioare şi mâini, dar nu este în stare gravă.

În jurul orei 18,30, după ce s-a plimbat cu nervozitate de mai multe ori pe trotuarul din faţa Altarului Patriei, s-a aşezat într-un rond de flori de lângă monument, a luat din rucsacul său o sticlă de alcool, şi-a vărsat lichidul pe picioare şi şi-a dat foc cu o brichetă.

""Sunt disperat. Am făcut-o pentru a încerca să-mi fac cunoscută povestea cuiva, dar data viitoare mă voi arunca de la un balcon şi mă voi omorî"", a spus Buznean la spital, precizând: ""Mai mult decât pentru arsurile la picioare, sunt într-o situaţie disperată pentru că nu reuşesc să obţin banii pentru asigurarea ce mi se cuvine în urma unui accident pe care l-am suferit cu un an în urmă şi care m-a transformat într-un invalid, fără a mai putea munci. În urmă cu un an, când lucram ca zidar cu contract regulamentar de muncă, mergând pe stradă am fost lovit de o motocicletă, am fost chiar operat, dar de atunci nu reuşesc să mişc un picior şi nimeni nu mă mai angajează"".

La 13 mai, Buznean a împlinit 41 de ani. El se află departe de soţie şi cei doi copii ai săi care locuiesc în Grecia. În aceeaşi zi, românul s-a dus la administraţia circumscripţiei VI din Roma, unde locuieşte, ducând documentele necesare pentru a obţine o carte de identitate. ""Mi-au spus că sunt străin şi nu pot avea cartea, prin urmare nu voi obţine nici pensia, nu pot munci şi nici trăi"".
Astfel, Buznean nu a mai rezistat şi a decis să-şi dea foc, sperând ca acum când a fost salvat cineva să asculte povestea lui, ""cea a unui om care vrea să se integreze în Italia şi să reuşească să trăiască cinstit, beneficiind de aceleaşi drepturi ce i-ar fi recunoscute şi unui italian"".
Tags: roman  foc  roma  italia  
1710 vizite
Distribuie pe