Locale Altele
Duminica, 14 Aprilie 2024
Dum, 14 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Autorităţile maghiare au arestat un cetăţean român suspectat de terorism
Evenimentul Zilei  - Marti, 19 Mai 2009
Autorităţile române şi maghiare au confirmat că bărbatul arestat preventiv, pe 17 mai, şi bănuit că ar fi pus la cale un atentat terorist împotriva unui deputat ungar este român.

Este vorba de Szasz Endre Istvan, în vârstă de 27 de ani, originar din judeţul Mureş şi rezident în Ungaria de mai mulţi ani.

În luna aprilie, poliţia ungară anunţase că a identificat un suspect care ar fi atacat cu cocktailuri Molotov casa
ministrului educaţiei, Istvan Hiller, în decembrie 2007, şi care ar fi plănuit să arunce în aer o proprietate a deputatului socialist Ecsodi Laszlo. Endre este suspectat şi de plănuirea unor „acte de terorism împotriva unei agenţii guvernamentale”, complot pentru crimă şi încălcarea legilor privind regimul
armelor şi al explozibililor, a anunţat biroul procurorului.

„Era un tânăr zvăpăiat”


„În urma anchetei, poliţia a ajuns la Szasz Endre Istvan. La începutul lunii aprilie, au descins la locuinţa acestuia, unde au găsit mai multe obiecte explozive artizanale. Nu a putut fi reţinut însă decât vineri, 15 mai. Pe 16 mai era prezentat instanţei. Pe 17 mai, procurorul a decis reţinerea lui în arest preventiv, pentru 30 de zile”, a declarat comisarul-şef Ioan Benţe, ataşatul de Interne al României la Budapesta.

El a mai adăugat că tânărul locuia de mai mult timp în Ungaria şi a respins ideea că acesta ar fi un terorist. „E doar un tânăr zvăpăiat”, spune Benţe. „În urma apariţiei unei informaţii de presă conform căreia poliţia ungară a arestat un cetăţean român, Ambasada României la Budapesta s-a sesizat şi a întreprins măsurile necesare pentru identificarea lui. Autorităţile locale au confirmat că cetăţeanul român a fost arestat pe 15 mai 2009, precizând că ancheta este în derulare. Până acum, cetăţeanul român nu a solicitat asistenţă consulară”, a declarat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al MAE.

Potrivit lui, autorităţile ungare nu au dat informaţii oficiale. Ştirea a fost lansată de televiziunea publică ungară care, ci tând oficiali sub anonimat, a relatat că românul ar avea relaţii cu o grupare de extremă-dreapta care a revendicat mai multe atacuri asupra caselor unor parlamentari socialişti.

„Se comporta respectuos cu localnicii”


Familia lui Endre locuieşte în satul Sâmbriaş, comuna Hodoşa. „Este o familie liniştită, cu oameni harnici, cu o situaţie materială normală. Familia mai are trei sau patru
copii
şi băieţii sunt muncitori şi isteţi”, spune primarul comunei, Orban Sandor.
 
„Endre e foarte respectat aici, acasă. A terminat liceul la Târgu-Mureş, după care a vrut să facă şi studii superioare. A plecat după liceu în Ungaria, dar venea destul de des acasă şi se comporta respectuos cu localnicii”, zice Orban. Primarul e foarte surprins de arestarea lui Endre şi de acuzaţiile de terorism. „Nu am auzit nimic, nu s-a auzit în sat”, a spus el.

Szasz Janos, tatăl tânărului, nu crede că fiul său este capabil de aşa ceva. Părintele ştie numai că Endre lucrează într-un atelier
auto
din Budapesta.
Tags: terorist  roman  ungaria  
2646 vizite
Distribuie pe