Locale Altele
Marti, 25 Ianuarie 2022
Marti, 25 Ian 2022
Ziua care a schimbat lumea - VIDEO
Evenimentul Zilei  - Vineri, 11 Septembrie 2009
11 septembrie 2001. O zi neagră şi plină de amintiri încă vii în mintea tuturor. Este data când a îngenunchiat America. Iar al-Qaida, Bin Laden şi războiul împotriva terorismului au devenit subiecte la zi. Este un episod horror din istoria Statelor Unite, care s-a turnat chiar pe tărâmul făgăduinţei.

Ceea ce părea o dimineaţă obişnuită s-a transformat, exact în urmă cu opt ani, brusc într-un coşmar pentru o lume întreagă.

Amintiri încă viiOra locală 8.46. Pe rând, patru avioane de pasageri sunt deturnate de terorişti. Primele două aeronave lovesc la nici 20 de minute distanţă Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, chiar în inima
Manhattanului. Se declanşează foc şi panică. În urma impactului, zgârie norii se fac una cu pământul ca un castel de cărţi,  în mai puţin de două ore. Aerul este greoi din cauza fumului şi norilor imenşi de praf. Turnurile Gemene sunt acum tone de moloz. Operaţiunile de salvare se derulează contra-cronometru. Zeci de clădiri vecine sunt avariate.

Ora 9.38. Un al treilea avion se duce glonţ în clădirea Pentagonului din Arlington, Virginia, lângă Washington D.C. Aici izbucneşte un incendiu şi o parte din imobil este distrus. Ultimul avion deturnat nu-şi nimereşte ţinta, se presupune, Capitoliul sau Casa
Albă. Pasagerii reuşesc să preia controlul aeronavei. Chiar şi aşa, avionul se prăbuşeşte pe un câmp din Pennsylvania. Cu fiecare clipă se scurge dramă după dramă, iar America începe să-şi numere morţii: 3.000. Mii de răniţi şi 90 de ţări îndoliate. Imaginile transmise de televiziunile americane îngrozesc toată lumea.

Lovitură după lovitură

O undă de şoc traversa America. Casa Albă şi Capitoliul sunt evacuate. În capitala federală americană Washington DC e stare de urgenţă. Preşedintele George W. Bush face primele declaraţii de război.

Toate aeroporturile de pe întreg teritoriul american sunt închise şi niciun avion nu se mai ridică de la sol. 500 de avioane sunt întoarse din drum sau direcţionate spre alte ţări. Spaţiul aerian american este închis câteva zile. Americanii nu se mai urcă în avioane de frică. Numărul de pasageri scade cu 20 la sută. Bursa de acţiuni New York (NYSE), Bursa Americană de Acţiuni (AMEX) şi NASDAQ nu s-au mai deschis la 11 septembrie şi au rămân închise încă o săptămână. Sunt pagube materiale de miliarde şi miliarde de dolari.

Folosirea timpului prezent nu e întâmplătoare. E greu să vorbeşti la trecut despre ziua care a schimbat lumea. Teroriştii sunt în continuare o ameninţare. Atentatele continuă să facă victime, iar răzbunarea americanilor nu s-a încheiat încă.


Tags: atentate  wtc  comemorare  


1472 vizite
Distribuie pe