Locale Altele
Joi, 20 Ianuarie 2022
Joi, 20 Ian 2022
Piraţii somalezi sfidează marile puteri maritime ale lumii
Gândul  - Vineri, 21 Noiembrie 2008

Un „dezastru” este ceea ce promit piraţii somalezi care au capturat petrolierul saudit Sirius Star, dacă, la împlinirea unui termen de zece zile, care a început să curgă de miercuri, ei nu vor primi o răscumpărare de 25 milioane dolari.

„Purtătorul de cuvânt” al grupării nu a detaliat în ce va consta răspunsul la nesatisfacerea pretenţiei financiare, dar proprietarii saudiţi ai vasului au început negocierile.

Oficial, Arabia Saudită „refuză negocierile cu teroriştii”, dar „proprietarii petrolierului au ultimul cuvânt”, a declarat mi­nis­trul saudit de Externe. Mi­za este recuperarea navei de 330 de metri, cu ţiţei în valoare de 100 milioane USD, dar şi sal­varea echipajului, format din doi britanici, iar restul kenyeni şi sri-lankezi.

Deşi piraţii somalezi nu au obiceiul de a-şi ucide captivii, condiţiile de detenţie ale acestora în oraşul Harardheere din Somalia, una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, au provocat moartea cel puţin a unui marinar, în 2008. Victima se numără între cei peste 740 de marinari răpiţi în acest an, în zeci de incidente similare, care au făcut de ruşine marile puteri navale ale lumii, incapabile să asigure securitatea rutelor maritime de importanţă strategică din estul Africii, chiar la ieşirea din Golful Persic.

La sfârşitul săptămânii trecute, piraţii somalezi au dat cea mai îndrăzneaţă lovitură din istoria contemporană. Sub acoperirea întunericului, mai multe bărci cu motor rapide au înconjurat nava, apoi au aruncat cârlige speciale, cu care au urcat până în cabinele marinarilor. În câteva minute, întreg echipajul a fost capturat. Ameninţat cu arme automate şi aruncătoare de grenade, căpitanul a acceptat să îndrepte vasul spre apele teritoriale somaleze.

Marina indiană, prima victorie contra piraţilor

Miercuri, o fregată a Marinei indiene a repurtat prima victorie semnificativă împotriva piraţilor, cărora le-a distrus o „navă-bază” – un vas capturat folosit pentru lansarea atacurilor cu ambarcaţiuni rapide. Nava piraţilor a fost distrusă după un intens schimb de focuri şi după ce somalezii ameniţaseră că vor distruge (!) vasul indian.

Cu o zi înainte, răufăcătorii capturaseră un cargo grec, un pescador thailandez şi un vas iranian care aducea 36.000 tone de grâu din Germania. Pierderile cauzate armatorilor sunt de ordinul zecilor de milioane USD, dar probabil că nu se ridică la valoarea celor 33 de tancuri de pe vasul ucrainean Faina, capturat în septembrie.Nava se află încă în portul somalez Eyl, alături de alte peste zece nave, dar piraţii nu au primit încă vreo răscumpărare, nici după ce şi-au redus pretenţiile la 20 milioane dolari.

95 de atacuri într-un an

Creşterea atacurilor piraţilor de la cinci (în 2004) la 25 (2007), respectiv 95 (în 2008), devine o problemă pentru toate puterile maritime ale lumii – petrolierele din Golful Persic sunt în pericol, la fel şi toate cargourile care traversează Canalul Suez, dar şi industria pescuitului din Oceanul Indian. Pierderile economice sunt inestimabile faţă de cât au încasat piraţii din răscumpărări, circa 30 milioane USD în 2008.
Pe moment, doar Rusia a pro­pus o soluţie de forţă pentru eliberarea petrolierului saudit, dar nicio altă ţară nu a acceptat ideea. În largul coastelor Africii de Est patrulează 15 nave militare (din SUA, Danemarca, Franţa, Grecia, India, Italia, Malaysia, Marea Britanie, Olanda, Rusia, Arabia Saudită şi Turcia), însă piraţii au devenit mai îndrăzneţi decât oricând.

Tags: pirati  somalia  sfidare  
2155 vizite
Distribuie pe