Locale Altele
Marti, 21 Mai 2024
Marti, 21 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
27 de ani puşcărie pentru un român care a furat 5 milioane de dolari pe eBay
Gândul  - Vineri, 21 Noiembrie 2008

Un român va face 27 de ani închisoare într-un penitenciar federal din SUA, după ce a fost găsit vinovat de coordonarea unei reţele de 21 de oameni vinovaţi de fraude prin internet care au produs o pagubă de cel puţin cinci milioane dolari americani.

Adrian Florin Fechet (39 ani) şi acoliţii săi înşelau cumpărătorii care pierduseră licitaţii pe siteul eBay.com, dându-se drept câştigătorii care erau dispuşi să renunţe la obiectul achiziţionat şi să-l vândă doritorilor sau vânzătorii originali.

Pe eBay.com se licitează adesea obiecte rare, pentru care colecţionarii ar plăti sume importante, iar neîncheierea unei asemea tranzacţii mult-râvnite aduce multă dezamăgire celor care au pierdut licitaţia „la mustaţă”. Fechet şi complicii săi profitau de această stare de spirit a „pierzătorilor” pentru a-i momi cu „o nouă şansă” pentru a cumpăra produsul dorit. Participanţii la licitaţii erau contactaţi, chipurile, de către „vânzători”, iar sub emoţia veştii bune primite, urmau adesea fără să stea pe gânduri instrucţiunile acestora.

Doar că „vânzătorii” nu se aflau în posesia produselor oferite, iar mesajele lor nu erau trimise de pe eBay.com, ci de la anumiţi membri ai reţelei lui Fechet din România. Cei înşelaţi trimiteau rapid sumele de bani cerute, în speranţa că le va fi expediat un colet cu produsul dorit, care nu avea să mai sosească niciodată. Oricât de greu de crezut ar părea şi cu toate că, în ultimii ani, mai multe înşelăciuni de acest tip au fost dezvăluite, peste 2.000 de oameni din toată lumea au fost păcăliţi.

O instanţă federală din Chicago a dispus condamnarea lui Fechet la una dintre cele mai îndelungate sentinţe pentru infracţiunile produse de „gulerele albe” (fapte lipsite de violenţă, dar cu pagube materiale consistente). Cu excepţia a două persoane, toţi complicii lui Fechet au primit pedepse între doi şi opt ani, iar trei dintre cei 21 de inculpaţi au fost condamnaţi în lipsă.

Condamnările survin eforturilor îndelungate ale FBI şi Secret Service, ai căror agenţi s-au aflat adesea în România şi, potrivit cotidianului USA Today, au o foarte bună colaborare cu partenerii români, care a dus la arestarea a 90 de infractori. Relaţia cu autorităţile din România este considerată exemplară de către directorul adjunct al Diviziei Informatice din FBI, Shawn Henry. Oficialul speră ca „o relaţie la fel de rodnică precum cea cu România” să fie stabilită şi cu Rusia, altă ţară de unde provin mulţi dintre cei care comit infracţiuni informatice.

Tags: roman  condamnat  america  e bay  
2178 vizite
Distribuie pe