Locale Altele
Miercuri, 21 Februarie 2024
Mie, 21 Feb 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Vladimir Putin a ordonat reducerea preţurilor într-un supermarket
Gândul  - Sambata, 27 Iunie 2009

Premierul Vladimir Putin s-a dezlănţuit, ieri, împotriva preţurilor exagerate cu care se confruntă ruşii, obţinând scăderea adaosului comercial într-un supermarket din Moscova.

Reducerea va intra în vigoare de azi şi se va aplica cel puţin la crenvurştii vânduţi în respectivul magazin al reţelei Perekrestok (cea mai mare din Rusia). Putin constatase un adaos de 52%, relatează Agerpres.

La câteva minute după discutarea, în şedinţă de guvern, a unei noi legi a comerţului – care vrea să impună „echitatea socială”, respectiv o mai bună echilibrare a preţurilor între producători, distribuitori şi clienţii finali – premierul a descins într-un supermarket din apropierea sediului Executivului. Conducerea unităţii părea surprinsă de vizită, deşi Putin era însoţit de Iuri Kobaladze, directorul pentru relaţii comerciale al X5 Retail, compania-mamă a reţelei de magazine.

Ajuns în faţa raionului de mezeluri, premierul s-a oprit brusc în faţa crenvurştilor, întrebându-l pe Kobaladze: „De ce costă aceşti crenvurşti 240 ruble (circa 5,5 euro – n.r.)? Este normal aşa?”. „Dar sunt de calitate superioară”, s-a apărat directorul şi i-a indicat alt sortiment, spunând: „Aceştia nu costă decât 49 ruble (1,12 euro)”.

„Este foarte scump”, a venit replica şefului Guvernului. Fără să-l lase pe Kobaladze să-şi expună obiecţia – directorul cutezase să înceapă o frază cu „Nu...” în faţa premierului, remarcă ziarul Kommersant – Putin a continuat zicând: „Eu pot să vă arăta adaosul dumneavoastră”. Şi, scoţând o hârtie din buzunar, a exclamat: „Iată, la acest fel de crenvurşti adaosul este de 52%”.

„E dublu decât normal. Credeţi că e normal aşa?”

Trecând apoi la raionul de carne, Putin şi-a continuat atacul la adresa preţurilor afişate în magazinul Perekrestok. „E dublu decât normal. Credeţi că e normal aşa?. E foarte scump!”, i-a spus directorului în faţa unor hălci din carne de porc.

Observaţiile furioase ale premierului l-au determinat pe Kobaladze să promită că, începând de astăzi, se va efectua o reducere a preţurilor, dar nu se ştie dacă numai la crenvurşti şi carne de porc ori la toate produsele, nici dacă scăderea va fi valabilă în respectiva unitate sau în toate cele 1.144 de magazine Perekrestok, pe care X5 Retail le deţine în Moscova, Sankt Petersburg şi în restul Rusiei.

Vânzările companiei criticate, mai mari cu 46% în 2009

Pe lângă propriile magazine, X5 Retail – aflată în propietatea oligarhilor Andrei Rogachev şi Alexander Girda (între cei mai bogaţi oameni din Sankt Petersburg) – mai are 586 de magazine date în franciză. Datorită tuturor acestora, în ciuda recesiunii din Rusia, vânzările companiei au crescut cu 46% în 2009.

În timp ce ruşii se confruntă cu o inflaţie de 13% şi o scădere a PIB de 9,8% pe primul trimestru al lui 2009, unele firme o duc foarte bine, astfel că este puţin probabil ca Putin să nu-şi aleagă cu atenţie „ţintele”. Între măsurile luate pentru a reduce inflaţia, la 10% în 2010, respectiv 7% (2011), premierul vrea să impună comercianţilor aplicarea unor preţuri mai echitabile pentru consumatori.

În luptă cu oligarhii

Episodul din supermarket survine altei vizite-surpriză, la o fabrică de ciment din Pikalevo (regiunea Sankt Petersburg), când Putin l-a asemănat pe proprietarul companiei cu un gândac. „De ce aţi fugit toţi ca nişte gândaci înainte de sosirea mea?”, s-a adresat premierul unui grup din care făcea parte şi miliardatul Oleg Deripaska, deţinătorul fabricii. Angajaţii erau foarte nemulţumiţi de neplata salariilor, dar, în urma intervenţiei energice a lui Putin, şi-au primit banii.

Tags: putin  supermarket  preturi  
3967 vizite
Distribuie pe