Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
O şvăboaică din Banat, Herta Muller, câştigă Premiul Nobel pentru Literatură
Evenimentul Zilei  - Joi, 8 Octombrie 2009
Scriitoarea născută în Banat şi stabilită în Germania, Herta Müller, a luat premiul Nobel pentru literatură. Autoarea în vârstă de 56 de ani este primul scriitor de origine română laureat cu celebrul premiu.

Anunţul a fost făcut de Comitetul Nobel al Academiei Suedeze. Din 1999, când Germania a propus-o la Nobel, Herta  Müller are în permanenţă o cotă la bursa acestui premiu, iar anul acesta s-a situat pe primele poziţii în ierarhie.

"Încă nu îmi vine să cred, nu mă aşteptam, eram sigură că nu mi se poate întâmpla mie", a declarat, cu puţin timp în urmă, scriitoarea, în cadrul unei conferinţe de presă. "E greu să faci faţă unui asemenea eveniment", a precizat aceasta, dând explicaţii despre viaţa sa în timpul celor 30 de ani trăiţi sub dictatura comunistă.

Trimisă la „reeducare” de Securitate, după ce refuzase colaborarea cu ei, Müller a fugit din ţară în 1987, episod reconstituit de ea însăşi în cartea „Regele se înclină şi ucide” (Polirom). Pentru opera sa, concentrată pe experienţa sa în timpul regimului totalitar, a primit zeci de distincţii peste hotare. 

Distincţia i-a fost acordată pentru felul în care „cu concentraţia poeziei şi francheţea prozei, descrie viaţa celor deposedaţi”, se arată în argumentul Comitetului Nobel.

Tags: herta muller  nobel  literatura  
4012 vizite
Distribuie pe