Locale Altele
Duminica, 3 Iulie 2022
Dum, 3 Iul 2022
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Nobel pentru mediatorul din Kosovo
Evenimentul Zilei  - Vineri, 10 Octombrie 2008
Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari a primit Premiul Nobel pentru Pace, deşi medierile sale nu au avut întotdeauna succes.

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat, ieri, fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, pentru numeroasele sale activităţi de mediere desfăşurate pe parcursul a trei decenii, transmite AFP.
 
„Aceste eforturi au contribuit la o lume mai paşnică şi la «fraternitatea între naţiuni», în spiritul lui Alfred Nobel“, a declarat preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Ole Danbolt Mjoes. Ahtisaari a primit Premiul Nobel pentru Pace în ciuda eşecului înregistrat ca emisar special al ONU în Kosovo, negocierile privind statutul fostei provincii sârbe fiind una dintre cauzele pierdute cu care s-a confruntat de-a lungul carierei. El a apreciat că rolul pe care l-a avut în călăuzirea Namibiei pe drumul către independenţă rămâne principala sa realizare.

„Bineînţeles, Namibia este opera cea mai importantă“, a declarat Ahtisaari, care s-a ocupat de problemele din această ţară din 1975 până în 1990. Fostul preşedinte finlandez a fost răsplătit şi pentru eforturile care au culminat, în 2005, cu semnarea acordului de pace dintre guvernul indonezian şi separatiştii Mişcării pentru un Aceh liber, punând capăt conflictului care s-a soldat, începând din 1976, cu aproximativ 15.000 de morţi.

Născut pe 23 iunie 1937 la Viipuri (în prezent Vyborg, în Rusia), Martti Oiva Kalevi Ahtisaari a fost deportat, împreună cu părinţii săi, din provincia Carelia, anexată de Uniunea Sovietică la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. El a devenit profesor şi a predat inclusiv în Pakistan, înainte de a intra în diplomaţie.

Referitor la eşecul din Kosovo, Geir Lundestad, secretarul Comitetului Nobel norvegian, a declarat că nu există „o alternativă“ la independenţa fostei provincii. „Sperăm că soluţia va fi de durată“, a declarat Lundestad.
Tags: nobel  pace  martti ahtisaari  
2332 vizite
Distribuie pe