Locale Altele
Duminica, 21 Aprilie 2024
Dum, 21 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Asasinarea lui Obama, coşmarul Secret Service
Cotidianul  - Joi, 6 Noiembrie 2008
Barack Obama, care pe 20 ianuarie va deveni primul preşedinte de culoare al SUA, a stabilit nefericitul record al celor mai multe ameninţări cu moartea primite în timpul campaniei electorale, peste 500, şi a fost deja ţinta a două comploturi privind asasinarea sa.
 

Spre exemplu, termenul „asasinarea lui Obama“ a intrat în topul căutărilor pe Google începând din ianuarie 2008. Prin urmare, Obama a fost cel mai bine păzit candidat la învestitura pentru Casa Albă, Secret Service oferindu-i protecţie încă din mai 2007. Doar Hillary Clinton s-a bucurat de o protecţie pe termen atât de lung, însă aceasta în calitate de fostă Primă Doamnă a SUA.

Popularitatea de care se bucură şi mai ales culoarea pielii sunt principalele motive pentru care Obama poate fi ţinta unui atentat. La o zi după câştigarea alegerilor, doi tineri neonazişti din statul Tennessee au fost inculpaţi pentru ameninţare împotriva candidatului democrat. Potrivit acuzării, cei doi urmăreau să împuşte 88 de persoane de culoare (corespunzând valorii numerice a acronimului „Heil Hitler“) şi să decapiteze alte 14 (numărul cuvintelor din sloganul „Trebuie să asigurăm supravieţuirea rasei noastre şi viitorul copiilor albi“). 

Actul final al planului urma să fie tentativa de asasinare a lui Obama. Tinerii, în vârstă de 18, respectiv 20 de ani, riscă între cinci şi zece ani de închisoare pentru fiecare acuzaţie. Potrivit presei americane, Obama a fost vizat şi de comploturi puse la cale de organizaţii antisemite, care consideră că populaţia de origine evreiască îi foloseşte pe afroamericani ca pe o unealtă împotriva albilor din SUA.

„Schimbările administraţiei necesită o nouă planificare a misiunilor de protecţie. Facem modificări, evident. Dar suntem pregătiţi pentru orice eventualitate“, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Secret Service, Ed Donovan. Fostul agent Secret Service Fred Burton consideră că serviciul de protecţie a infiltrat deja grupările extremiste implicate în asasinarea personalităţilor de culoare din SUA, precum Martin Luther King şi Malcolm X.

Presa britanică relatează că numărul-record de ameninţări la adresa lui Barack Obama va face ca acesta să trăiască sub un adevărat clopot de sticlă. Acesta şi-a ţinut primul discurs după câştigarea alegerilor prezidenţiale în spatele unor pereţi de sticlă blindată, a căror înălţime de 3 metri a fost atent aleasă de agenţii Secret Service cu câteva ore înaintea evenimentului.

Ameninţările primite din partea organizaţiilor rasiste, precum Ku Klux Klan, au dus la suplimentarea celor 12 agenţi Secret Service din jurul lui Obama (numărul-standard destinat protecţiei unui vicepreşedinte), până la 30, relatează „Daily Mail“. Potrivit „New York Times“, compania General Motors a fabricat deja noua limuzină prezidenţială destinată lui Barack Obama, ale cărei geamuri vor avea o grosime de circa 10 cm. Blindajul caroseriei are o grosime de 12 cm, ceea ce face ca maşina să reziste şi unui atac cu grenade antitanc.
Tags: asasinare  obama  secret service  
3999 vizite
Distribuie pe