Locale Altele
Duminica, 21 Aprilie 2024
Dum, 21 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Victoria lui Obama a panicat al-Qaida
Evenimentul Zilei  - Vineri, 21 Noiembrie 2008
Primul mesaj adresat de numărul doi din al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, preşedintelui ales al SUA, Barack Obama, este un răspuns „dictat de panică“, popularitatea celui din urmă riscând să complice misiunea organizaţiei extremiste, comentează AFP.

Ayman al-Zawahiri l-a numit miercuri pe succesorul lui George W. Bush „negru de casă“ „house negro“ .
 
„Negru de casă“ este una dintre cele mai grave insulte la adresa persoanelor de culoare din SUA. Termenul era folosit pentru a-i descrie pe cei mai supuşi dintre sclavii negri, care erau dispreţuiţi chiar şi de semenii lor.

Pe plantaţiile din sudul SUA, sclavii erau împărţiţi în mod tradiţional în două grupuri. Primul grup participa la cele mai grele munci ale câmpului şi primeau şi cele mai multe bătăi sau injurii. Membrii celuilalt munceau şi trăiau în locuinţele stăpânilor de sclavi, beneficiind de un tratament mai puţin brutal. Insulta sugerează că sclavii „de casă“ - servitori, bucătari - i-ar fi trădat cumva pe semenii lor exploataţi pe câmpuri, provocând suspiciunea celor din urmă.

Reţeaua îşi simte ameninţată legitimitatea

Potrivit analiştilor americani, triumful lui Obama, care pe 20 ianuarie va deveni oficial primul preşedinte de culoare al SUA, şi imensa popularitate mondială a acestuia au provocat temeri puternice în sânul al-Qaida, legate de pierderea „legitimităţii“ reţelei şi de dificultatea de a racola noi membri.

„Alegerea lui Obama le afectează legitimitatea, deoarece ameliorează imaginea Statelor Unite, iar al-Qaida devine mai puţin pertinentă. Fără îndoială că ei ar fi fost mult mai mulţumiţi de alegerea unei persoane mai apropiate de politica preşedintelui Bush“, a spus şi Thomas Sanderson, expert în probleme de antiterorism al Centrului de Studii Internaţionale şi Strategice.

În mesajul difuzat pe internet, Zawahiri mai spune că Obama este un „inamic al Islamului şi al musulmanilor“. În înregistrarea intitulată „Plecarea lui Bush şi sosirea lui Obama“, Zawahiri îi numeşte şi pe ceilalţi negri care ocupă funcţii importante în Statele Unite drept „sclavi negri, domestici“, menţionând numele actualului secretar de stat, Condoleezza Rice, şi pe cel al fostului şef al diplomaţiei americane, Colin Powell. „Este o tentativă de a semăna discordia“ în rândul simpatizanţilor lui Obama, atât în SUA, cât şi în străinătate, a apreciat Kerry Haynie, profesor la Universitatea Duke.

Mesajul liderului terorist este însoţit de o fotografie a lui Malcom X, un militant musulman de culoare asasinat în 1965, care obişnuia să spună că el este un „negru de câmp“.

Tags: obama  al qaida  panica  
3368 vizite
Distribuie pe