Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Protest inedit pe Stadionul Olimpia. Oaspeții au refuzat să joace.
Veronica Hodas  - Sambata, 14 Noiembrie 2015

Un moment istoric!De asta am avut parte toți cei care am fost prezenți sâmbătă la Stadionul Olimpia.


Echipa sătmăreană ar fi trebuit să joace prima etapă din retur în compania formației Metalul Reșița, însă mingea a fost scoasă din teren după 30 de secunde, deoarece jucătorii echipei oaspete au refuzat să joace. Jucătorii sătmăreni au avut parte de cel mai scurt meci din istorie și au câștigat cu 3-0 „la masa verde”.


Supărați pe tot ceea se întâmplă în fotbalul românesc la ora actuală, reșițenii au intrat în teren cu un banner pe care  scria „Fotbaliști 2015 = Sclavi”, iar pe tricourile lor au avut câteva mesaje care sperăm cu toții să ajungă la urechile celor care trebuie: „Stop Amatorismului”, „Opriți sclavia”, „Murim de foame”, „Nu este normal ca în fotbal să trăiești pe banii părinților”, „Fotbalul românesc în derivă – AJUTOR”.


După fluierul de start al partidei, oaspeții s-au așezat în mijlocul terenului formând un zid și au refuzat să joace. Conform regulamentului, arbitrul i-a avertizat pe jucători și le-a dat trei minute să se gândească la ceea ce vor să facă. Hotărâți, reșițenii au rămas în același format și au așteptat ca arbitrul să fluiere finalul meciului.

Atât jucătorii sătmăreni, cât și suporterii au fost alături de ei și i-au aplaudat în momentul în care au ieșit de pe teren deoarece a fost un gest curajos.

A urmat apoi o conferință de presă la care au participat doi dintre jucătorii Metalului, este vorba despre Marius Feher și Szabo Istvan. Cei doi au explicat în detaliu de ce au ales să facă acest protest. „S-a ajuns la un moment în care în fotbal se pare că jucătorii sunt pe ultimul plan.”


Aceștia au vorbit despre faptul că pentru unii fotbalul e doar o afacere din care să le iasă bani, iar fotbaliștii rămân pe ultimul plan, fiind neplătiți de luni de zile, iar condițiile în care se pregătesc sunt foarte proaste.

Marius și Istvan au subliniat faptul că acest protest nu este doar pentru jucătorii echipei la care sunt legitimați, ci pentru toate echipele din Liga I și a II-a, ale căror jucători nu au curajul să vorbească „Să nu credeți că noi am venit aici să le spunem echipelor să nu mai joace. Nu, noi vrem să se schimbe ceva. Vrem ca cineva să schimbe ceva în fotbalul acesta. Nu mai puteți, atunci nu mai amăgiți jucătorii și nu mai țineți echipa. Să nu-i mai tot prostească și aici vorbim de toată Liga a 2 a și vorbim de echipe din Liga 1 care până acum un an de zile dădeau salarii de zeci de mii de euro și acum n-au condiții. Nu este respect față de jucători.”

Se pare că înainte de a organizat protestul, fotbaliștii reșițeni au discutat între ei de la primul la ultimul jucător pentru a fi toți de acord și au dorit să facă totul legal și astfel au luat legătura cu Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN) care este alături de ei în proporție de 100% și îi va sprijini indiferent de situație. „Am întrebat legal ce se poate face pentru că am vrut să ieșim și noi puțin în față să ne spunem și noi cuvântul pentru că deja e prea mult. AFAN este în spatele nostru 100%. Ne vor ajuta cu tot.”


Reșițenii își doresc ca prin acest protest, să-i facă și pe alții să prindă acest curaj să iasă în stradă și să vorbească. „La noi în țară numai dacă iese lumea în stradă se schimbă ceva”. Conform acestora, ei sunt cei care au picat la mijloc în urma „marelui război dintre patronul de club și primarul orașului. Ieri ni s-a arătat că suntem singuri și nu avem de partea noastră aproape pe nimeni, doar jucătorii. Noi suntem singuri, singuri și aici e vorba că nu ne ajută nimeni nici de la echipă și nici de la federație. Se pare că sunt făcute toate împotriva jucătorilor.”


Marius Feher a mai subliniat încă odată că „s-a ajuns în 2015 ca jucătorii să fie sclavi. Dacă se supără conducerea nu ne mai plătesc și bagă insolvența clubul. Avem o familie și nu avem ce să le punem pe masă pentru că nu avem salarii. Unii jucători au renunțat la pensia privată, alții se împrumută de unde pot. Ne-am săturat să ni se zică mereu aceleași povești că nu sunt bani, să așteptăm și să avem încredere că va fi bine. Toate echipele au aceeași problemă. Situația este grea și de aceea încercăm, poate schimbăm ceva. Nu neapărat pentru noi, ci pentru cei care urmează.”

 „Ar trebui mai multe echipe de vorbească nu să înghită tot timpul. Noi am ajuns la capătul răbdărilor. Chestia asta am făcut-o pentru toate echipele care sunt Liga 1 și 2 unde sunt probleme și ei nu vorbesc. Poate la alții sunt mai mari probleme decât la noi. La 28 ani stăm în vestiar și plângem că nu avem ce să punem pe masă familiilor noastre. Sunt jucători cu restanțe de 10 luni, 5 luni și așa mai departe. Sperăm să vină și alții alături de noi să facă un prostest spre binele lor.” , a spus căpitanul, Szabo Istvan.

Tot în semn de protest, unii dintre jucători au refuzat să se întoarcă la Reșița cu autocarul și au ales să se deplaseze prin alte mijloace de transport.

Antrenorul Olimpiei Tiberiu Csik i-a felicitat pe băieții de la Reșița pentru că au avut curaj să-și spună oful. „Sunt unii dintre cei mai curajoși oameni și au ajuns la disperare. În vară și noi am fost la un moment dat în aceeași situație. Vreau să spun că AFAN-ul nu e numai a fotbaliștilor, ci și a antrenorilor. Aici chiar că trebuie făcut ceva concret cum au făcut spaniolii acum ceva timp. Au amânat etapa. Nu se mai poate așa ceva. E ceva jalnic unde am ajuns. Liga a 2 –a , România 2015. Trist!Și vorba aia, trebuie să ieși în stradă ca să se schimbe ceva. Și noi vrem să facem o serie. Pentru ce? Ca să rămânem în șapte echipe? Îmi pare rău pentru ei, dar vreau să-i felicit că au avut curajul și cred că vor urma și alții pentru că e un exemplu foarte bun. Îmi pare rău pentru spectatori, dar am înțeles că la următorul meci de acasă vor avea intrare gratuită. Așa ar trebui să fie normal.” – Tibi Csik.

 

1939 vizite
Distribuie pe