În urma unor declarații apărute în presă prin care noua conducere a Clubului Olimpia acuză vechea conducere că ar avea toată vina pentru situația actuală de la club, Dan Băbuț, fostul președinte al Olimpiei, a organizat miercuri o conferință de presă împreună cu fostul contabil al clubului, Zamfir Danciu, prin care a dorit să le transmită sătmărenilor realizările pe care le-a avut de-alungul anilor în care a ocupat această funcție.
Potrivit noii conduceri, vechile datorii pe care le are clubul au făcut ca echipa să nu poată merge în cantonament și din cauza asta se întâmplă diferite lucruri negative.
Dan Băbuț a explicat astăzi că și vechea conducere a avut aceleași probleme, iar actualii membri ar trebui să le rezolve „așa cum am făcut și eu”.
„Am avut momente grele, aceste momente care acum se întâmplă la Olimpia le-am avut în fiecare an de când suntem în Liga 2. Am făcut cantonament unde am reușit și ne-am descurcat cu atâția bani cu câți am avut”.
Băbuț a ocupat funcția de președinte a Clubului Olimpia începând cu anul 2012, moment în care „echipa avea zero lei în conturi. Am început anul în 2012 în iunie când am preluat echipa de pe locul doi în Liga a III-a, iar în 2013 am promovat”.
Timp de patru ani competiționali, fostul președinte al Olimpiei a reușit să promoveze și să mențină echipa în Liga a II-a, să înființeze Centrul de Copiii și juniori, fără de care echipa nu putea să aibă activitate în eșalonul secund. Menționăm că echipele de juniori au avut rezultate foarte bune pe tot parcursul campionatelor reușind să încheie sezonul pe primul loc.
Băbuț a explicat faptul că în toți acești ani, în club au intrat exact 9,8 milioane de lei, iar Olimpia a cheltuit în fiecare an câte 2,5 milioane „bani cu care Olimpia s-a menținut trei ani în Liga a II-a, după ce a reușit promovarea”.
În momentul în care echipa a fost predată noilor conducători, adică în iunie 2016, clubul avea datorii în valoare de 498.000 lei la furnizori, plus salarii și datorii la stat, „în total datoriile erau de circa 835.000 de lei. În cont mai erau înca 450.000 de lei. Nu văd unde vechea conducere a Olimpiei are datorii la conducerea nouă. Problemele pe care le au ei acum la club, le are Olimpia de când am preluat-o eu”.
Băbuț a dorit să transmită conducătorilor clubului să nu mai atace vechea echipă deoarece aceasta s-a descurcat de fiecare dată cu câți bani a avut. „Am pornit de la zero, nu am avut un leu în buget, iar acum clubul are un buget de 2,5 milioane de lei pe an. Singurul lucru care mă interesează este ca noua conducere să nu mai dea în echipa veche, să-și vadă de treabă fiecare, să facă într-așa fel să se descurce, astfel că la anul, când se termină sezonul competițional, să vedem cu ce datorii termină echipa și ce a reușit să realizeze. Noi ne-am descurcat cu atâția bani cu câți am avut. Fiecare să-și vadă de treaba lui, au preluat o echipă exact cum am preluat-o și eu. Să facă bine să o ducă mai departe pentru că este un proiect care a fost făcut pentru sătmăreni, și așa să să rămână. Să se descurce așa cum m-am descurcat și eu și să mă lase pe mine în pace”.
Legat de salariile jucătorilor, fostul președinte a adus la cunoștință că salariul mediu net în anul 2012 a fost de 543 lei și a crescu de la an la an. În 2013 a ajuns la 1.408 lei, în 2014 la 1.869 lei, în 2015 la 2.189 lei, iar anul acesta la 2.180 lei.
Și pentru că în cei patru ani la Olimpia „s-a construit câte ceva în fiecare an, am dat un nume clubului, pentru că nu avea. Am făcut Olimpia 2010, pe care încă nu ni l-a solicitat nimeni, dar îl vom preda noi. Probabil pe nimeni nu interesează palmaresul echipei și de ce există clubul. Și le-am dat înapoi palmaresul 1921 semnat la OSIM. Am făcut cerere ca de anul acesta echipa să joace cu numele nou, să-și recapete palmaresul, dar încă nimeni nu a făcut nici o hârtie în acest sens.”
Băbuț e mulțumit de rezultatele obținute de echipă în toți acești ani și consideră că acum, cu noul format, Olimpia ar avea nevoie de minim 3,2 milioane lei pentru a putea evolua în Liga a II-a.