Locale Altele
Vineri, 25 Iunie 2021
Vin, 25 Iun 2021
Sătmăreanca Simona Pop aduce prima medalie de aur
Florin Răchitan  - Vineri, 12 August 2016

Echipa feminină de spadă a României a cucerit medaliile de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, joi, după ce a învins China, deținătoarea titlului, în finală, cu scorul de 44-38.

Ana-Maria Popescu (ex-Brânză), Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu au adus prima medalie a României la JO 2016, încununând eforturile acestei generații de spadasine. Totodată, e prima medalie olimpică de aur câștigată de scrima românească la echipe.

În finala cu China, Ana-Maria Popescu a început cu dreptul și a adus avantaj României în releul cu Sun Yujie (1-0). Simona Pop a conservat avantajul în duelul cu Xu Anqi (5-4), iar Simona Gherman a mărit avansul tricolorelor în confruntarea cu Sun Yiwen (9-6). Sun Yujie a redus din diferență în releul cu Simona Pop (10-9), dar Popescu a ajutat la desprinderea echipei României, după asaltul cu Hao Jialu (14-9). Simona Gherman a dus scorul la 21-14 în urma duelului cu Xu, iar rezerva Loredana Dinu a făcut ca avantajul să fie maxim, 24-16, în fața chinezoaicei Hao. Sun Yujie a apropiat China la cinci tușe (25-30), după confruntarea cu Gherman, dar Ana-Maria Popescu, medaliată cu argint la JO din 2008, a încheiat magistral meciul, cu Xu (44-38).

Româncele au fost susținute din tribune de alți sportivi din delegația țării noastre la Rio, printre care și echipa feminină de handbal.

Din echipa de aur a României face parte și mândria sătmărenilor, Simona Pop, născută Deac, eleva maestrului Francisc Csiszar, care a antrenat-o timp de 12 ani, înainte ca sportiva să se transfere la Steaua București.

A fost laureată cu bronz la Campionatul European din 2015, iar cu echipa României a mai câștigat medalia de argint la Campionatul Mondial din 2015. A fost și dublă campioană europeană în 2014 și în 2015.

Simona Pop și-a conservat poziția în lotul olimpic datorită rezultatelor bune pe echipe, mai ales la etapa de Cupa Mondială de la Buenos Aires. În luna mai 2015 a câștigat primul titlu național al carierei.

Tags: aur  olimpic  simona pop  


6336 vizite
Distribuie pe