Locale Altele
Vineri, 20 Mai 2022
Vin, 20 Mai 2022
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mani Gyenes a câştigat Dakar-ul la clasa Maraton
Cristian Tudor  - Luni, 17 Ianuarie 2011

Sătmăreanul Mani Gyenes a reușit să facă istorie în ediția 2011 a Raliului Dakar, câștigând clasa Maraton, a motocicletelor care nu-și schimbă motorul pe parcursul competiției, și clasându-se la final pe locul al 17-lea în clasamentul general, cea mai bună poziție din istoria participărilor românești la cel mai dur rally-raid din lume.

 

Gyenes a urcat constant în clasament pe parcursul celor 9500 de kilometri ai competiției, 5000 dintre aceștia reprezentând probe speciale.

 

Finalul l-a adus pe Gyenes în culmea fericirii la Buenos Aires, locul de unde a plecat caravana în chiar prima zi a anului, românul de la Vectra Racing fiind primul dintre piloții care s-au înscris la începutul raliului în categoria Maraton.

 

Conform regulamentului Dakar, piloții au voie să schimbe până la trei motoare pe parcursul celor două săptămâni și jumătate de competiție, clasa Maraton fiind însă rezervată pentru cei care riscă și hotărăsc să parcurgă traseul cu un singur motor.

 

Celălalt român din competiție, Marcel Butuza, a terminat Raliul Dakar pe locul al 57-lea.

Categoria moto a fost câștigată de Marc Coma, în timp ce pe locul al doilea s-a clasat la final marele rival al acestuia, Cyril Despres, câștigătorul de anul trecut al competiției.

 

La categoria auto, Raliul Dakar a fost câștigat în 2011 de qatarianul Nasser Al-Attyiah, pilotul Volkswagen aflându-se la prima victorie în cea mai importantă competiție rally-raid din lume.

 

Acesta a plecat în ultima etapă cu un avans considerabil, de 48 de minute în fața coechipierului Giniel de Villiers, și a reușit chiar să mărească diferența pe parcursul celor 150 de kilometri finali care au făcut legătură între Cordoba și Buenos Aires.

 

Marele învins al competiției din acest an este însă Carlos Sainz, câștigătorul de anul trecut pierzând pe rând locurile întâi și al doilea după ce a făcut câteva greșeli majore în ultima săptămână a competiției. Cu toate acestea, Sainz s-a clasat la final pe locul al treilea, completând astfel podiumul format în întregime din piloți ai echipei Volkswagen.

 

Luni seara, de la ora 20.40, este programată o nouă ediție a emisiunii „Săptămâna sportivă” pe Nord-Vest TV. Invitatul lui Florin Mureșan în studio va fi Szilveszter Zsolt, primul sătmărean ce a participat la Raliul Dakar și omul care l-a descoperit, l-a format și l-a sprijinit pe Mani Gyenes.

1647 vizite
Distribuie pe