Locale Altele
Vineri, 25 Iunie 2021
Vin, 25 Iun 2021
Un turneu de nota 10!
Cristian Tudor  - Duminica, 13 Februarie 2011

Şcoala sătmăreană de scrimă din Satu Mare ne-a arătat în week-end că nu produce doar campioni pe bandă rulantă, ci poate să şi organizeze la superlativ turnee de calitate.

Cupa Satu Mare la floretă feminin a dus Sătmarul în circuitul european al scrimei, iar la cum s-a desfășurat prima ediție, care a punctat practic în clasamentele Federației Europene, ne vine greu a crede că turneul nu va rămâne definitiv în calendarul internațional.

           

Cu o sală amenajată impecabil pentru astfel de evenimente, cu 10 planșe profesioniste, cu organizare a concursului fără cusur și, mai ales, cu condiții de cazare și masă excelente oferite, Cupa Satu Mare a fost o surpriză plăcută pentru delegațiile venite din 11 țări.

           

„Nu am nimic de reproșat gazdelor, iar calificativele acordate sunt maxime. În plus și valoarea turneului a fost ridicată, cu partide echilibrate și cu floretiste de real talent” - a spus Octavian Zidaru, directorul de concurs delegat de Federația Română de Scrimă.

           

Sâmbătă, în concursul individual am avut 58 de participante, care au disputat în total 345 de partide. „A fost un sistem mai complicat, cu recalificări în care nu s-a mers ca și în turneele de tenis, cu eliminare directă. Practic, cine a pierdut în primul tur a avut șansa să revină din recalificări până-n sferturi. Patru fete s-au calificat pe tabloul direct, iar celelalte patru au venit din recalificări până-n sferturi” - ne-a explicat antrenorul Dan Șuta de la CS Satu Mare, cel care a și arbitrat la acest turneu.


           

Marea surpriză a concursului individual au furnizat-o fetele lui Petre Ducu de la lotul național de cadete. Chiar dacă erau cu doi ani mai mici decât majoritatea adversarelor, Mălina Călugăreanu și Alina Constantin au ajuns în sferturi și apoi s-au întâlnit chiar în semifinale.


           

Mai mult, Mălina Călugăreanu a reușit să dea lovitura în sferturi, unde a eliminat-o pe favorita numărul unu a turneului, slovaca Michala Cellerova, scor 13-11. În semifinale Călugăreanu a trecut fără probleme de Constantin, dar apoi n-a mai avut forță în ultimul act și a ratat aurul în disputa cu Klaudia Zupko din Ungaria, scor 12-14.

 

„Au fost emoții mari și cred că vor rămâne cu amintiri plăcute de la Satu Mare. Am văzut lacrimi de bucurie la imn în ochii fetei care a câștigat și asta spune totul despre importanța acestui concurs pentru floretiste” – ne-a spus Cristina Stahl, cea care, alături de Natalia Covaci de la Primărie și de colegii antrenori de la CS Satu Mare, s-a ocupat de bunul mers al turneului.


           

Duminică, în concursul pe echipe româncele n-au reușit decât un modest loc patru, lucru care l-a nemulțumit pe antrenorul Petre Ducu, care nu-și explica cum în nici 24 de ore fetele care la individual au tras perfect, a doua zi abia au stat pe planșă.


           

În aceste condiții Slovacia, cu Michalla Cellerova în mare formă, a luat trofeul după o finală extraordinară, 43-42 cu Ucraina. Cellerova a tras echipa Slovaciei după ea și a avut o evoluție fabuloasă în ultimul asalt.


 

„Este revanșa ei după evoluția de la individual. Să nu uităm că vorbim de sportiva numărul doi din clasamentul mondial al cadetelor. Ne revedem cu drag și la anul si vă mulțumim pentru acest week-end minunat petrecut la Satu Mare” - a spus la final antrenorul Slovaciei, Feher Bela.


           

În finala mică, Belarus a trecut la pas de România II și a luat bronzul.


 

Dintre sătmărence, cea mai buna clasare a reușit-o Veres Greta, locul 32 la individual, iar la echipe CS Satu Mare a terminat pe 9 și 11.


           

De remarcat că Federația Română de Scrimă le-a oferit plachete organizatorilor, primarului Iuliu Ilyes, Nataliei Covaci, directorului CS Satu Mare, Ghiță Sabo și  DSTJ-ului prin Alexandru Contraș.
 


Trebuie amintit însă și aportul directorului LPS, Ionel Păcurariu, care s-a arătat a fi din nou o gazdă bună, precum și antrenorilor Dan Șuta, File Attila, Lengyel Eva, Izsaki Arnold, Simona Surducan, Nagy Lehel, Csiszar Francisc, Majer Csilla sau Suzana Ardeleanu, care împreună cu Cristina Stahl au făcut ca acest turneu să iasă perfect.

3106 vizite
Distribuie pe