Locale Altele
Sambata, 8 Mai 2021
Sam, 8 Mai 2021
Olimpia Satu Mare - 90 de ani
Cristian Tudor  - Joi, 5 Mai 2011

În luna mai a anului 1921 (în acte apar două date, 5 și 8 mai) la Subcomitatul Regional Oradea al F.S.S.R. s-a prezentat o delegaţie sătmăreană care a solicitat afilierea proaspăt înfiinţatei echipe Olimpia Satu Mare.

 

Dintre numele fotbaliştilor legitimaţi cu acel prilej au ajuns până la noi următoarele: I.Mihalca, Gh.Şuta, D.Pop, E.Gross, E.Nyul, S.Frank, C.Raţiu, V.Sabău, J.Winkler, A.Şoranu, C.Hotyar, K.Kokenessi.

 

După cinci ani, Olimpia câştigă campionatul zonal şi se califică în sferturile de finală ale campionatului naţional de fotbal, unde este eliminată de către multipla campioană Chinezul Timişoara.

 

În 1934 Olimpia se califică în sferturile de finală ale primei ediţii a Cupei României. În toamna aceluiaşi an se înfiinţează Divizia “B”, iar în seria a III-a participă şi Olimpia C.F.R. Satu Mare.

Peste doi ani, în urma reorganizării fotbalului românesc, Olimpia ajunge în divizia “A”, dar retrogradează imediat.

 

După al doilea război urmează o perioadă tulbure, marcată de fuziuni, reorganizări, scandaluri şi participări la diviziile inferioare. Abia în 1974 Olimpia promovează în Divizia “A”, unde un an mai târziu obţine cea mai bună performanţă a sa din perioada divizionară a campionatului naţional: locul IX.

 

După o retrogradare şi o altă promorare în divizia de elită, Olimpia ajunge în 1978 în finala Cupei României, unde este învinsă. După doi ani echipa revine în “B”, unde a fost printre fruntaşele seriei transilvane până în 1993, când retrogradează în Divizia “C” după scandal în urma căruia trebuiau găsiţi nişte vinovaţi.

 

Între timp, juniorii Olimpiei au obţinut un locurile II şi un III la finalele campionatelor naţionale de fotbal în 1987, respectiv 1986. Peste doi ani Olimpia revine în “B”, iar în 1998 promovează în “A”, dar retrogradează după numai un sezon. Urmeză câțiva ani cu evoluții bune în Liga a II-a, iar în vara lui 2004 galben-albaștrii au fost la un pas de a reveni în Liga 1.

 

Din păcate, din cauza unor probleme financiare, în 2008 Olimpia ajunge în Liga a IV-a.  Să sperăm ca la 90 de ani de la înființare, Olimpia să facă primul pas spre revenirea la normalitate și să promoveze în această vară în Liga a III-a. Apoi putem spera la readucerea echipei fanion a județului în elita fotbalului românesc. Acolo unde, de fapt, îi este locul.

 

LA MULȚI ANI, OLI!

 

De-a lungul existenţei sale, Olimpia a purtat diverse nume, unele fiind utilizate, înainte sau după, şi de alte echipe sătmărene (Someşul, C.F.R., Metalul).

 

Nume importante de fotbalişti care au purtat tricoul Olimpiei: Gavrilă Both (care a şi antrenat echipa în mai multe rânduri ), Lajos Keizer, Zoltan Pataki, Daniel  Prodan, Gabor Gerstenmajer, Zoltan Ritli, Mircea Bolba (prezent în lotul naţional de juniori care a obţinut medaliile de bronz la Mondialul din 1981), Zoltan Szenas, Radu Sergiu, Martin Tudor, Tibi Csik, Levente Zsolt Csik, Emilian Dolha, Florin Fabian, Paul Mihai, Ovidiu Suciu.

 

Dintre antrenori, nu putem să nu-i menţionăm pe Traian Ionescu, Emerich Jenei, Iosif Vigh şi Gheorghe Staicu, Vasile Savaniu,  Nicolae Marcu sau Jozsef Kiprich.

1886 vizite
Distribuie pe