Locale Altele
Duminica, 3 Martie 2024
Dum, 3 Mar 2024
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Un sătmărean pe podium la Jocurile Paralimpice de la Londra
Veronica Hodas  - Miercuri, 5 Septembrie 2012

Floretistul originar din Satu Mare, Richard Osvath, de 27 ani, a obținut medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Londra. Însă medalia nu a fost câştigată pentru România, sportivul concurând pentru Ungaria.

 

Scrimerul din Satu Mare a ales să concureze pentru lotul maghiar după ce forul român, susţine el, nu i-a oferit condiţiile necesare pentru a-şi desfăşura activitatea sportivă în România.

Oficialii maghiari l-au luat la Budapesta în iarna trecută şi i-au oferit şi loc de muncă. În timpul liber, Richard lucrează ca frizer în Satu Mare.

 

Richard Osvath a fost multiplu campion naţional la spadă cadeți și juniori cu CSS Satu Mare, iar în urmă cu opt ani a trăit o adevărată dramă.

Sătmăreanul a ajuns în scaunul cu rotile după ce a primit mai multe „lovituri” de la viață.

 

La doar 19 ani, Richard a suferit o ruptură de ligamente la genunchiul drept, într-o partidă de fotbal cu prietenii. Doctorii i-au făcut operație și l-au liniștit spunându-i că după ce se va recupera va putea reveni pe planșă.

 

Un an mai târziu, în 2005 a avut parte de un foarte mare ghinion, la unul din antrenamente genunchiul i s-a blocat. În anul 2008 viața i-a dat o lovitură decisivă. În toamna anului respectiv, Richard a căzut pe linia de tramvai, iar genunchiul bolnav i s-a infectat.

 

După mai multe operații pe care le-a avut atât în țară, cât și în străinătate, genunchiul i-a rămas blocat, având doar ligamentele colaterale la piciorul drept. Timp de trei ani, sportivul nu a mai pus mâna pe spadă, cu toate că mergea des la Sala de Scrimă „Alexandru Csipler” pentru a-și urmări foștii colegi de echipă.

 

Își dorea să revină pe planșă

 

Richard Osvath își dorea foarte mult să revină pe planșă, deoarece acela e locul unde se simte cel mai bine. România, însă, nu i-a oferit nici o șansă pentru a putea face spadă din scaunul cu rotile.

 

Așadar, Ungaria i-a întins o mână de ajutor prin intermediul antrenoarei sale de la CSS Satu Mare, Eva Lenghel. Astfel, Federația de Scrimă a Ungariei l-a ajutat să se reîntoarcă și să facă ceea ce iubește.

 

A revenit în primăvara anului 2011 şi a reuşit să se califice la Jocurile Paralimpice (întrecere rezervată sportivilor cu handicap) de la Londra, unde a reprezentat Ungaria și a luat medalia de bronz.

 

Anterior, la Cupa Mondială de la Varşovia a câştigat medalia de aur, fapt ce i-a dat dreptul să concureze la Campionatul Mondial din Italia. În Peninsulă, Richard a terminat întrecerea pe locul V, ceea ce l-a ajutat să concureze la Jocurile Paralimpice.

2365 vizite
Distribuie pe