Locale Altele
Sambata, 20 Iulie 2024
Sam, 20 Iul 2024
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Fără educaţie fizică la liceu
Gândul  - Marti, 3 Martie 2009

Ministerul Educaţiei a finalizat ieri planurile-cadru pentru liceu. Vestea bună pentru liceeni este că noile planuri pun în aplicare intenţia şi promisiunea ministrului Ecaterina Andronescu de a reduce numărul de ore pe săptămână.

Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, d-na Doina Pană, ne-a declarat, ieri, că luni seară MEC urma să posteze pe site-ul edu.ro noile planuri-cadru pentru liceu.

Se propune astfel ca pentru clasele IX-XII orarul să se reducă în medie cu 3 ore pe săptămână. Orele de curs tăiate în noua formulă vor fi cele de sport, a doua limbă străină şi o oră din cadrul orelor de cultură de specialitate.

„Nu am umblat la curricula profilului teoretic, la disciplinele trunchiului comun n.n. – trunchiul comun înseamnă disciplinele obligatorii pentru un anumit profil şi specializare , ci doar la profilurile vocaţional şi tehnologic profesional şi tehnic , unde am scos orele de sport şi a doua limbă străină din grupul orelor din curriculum la dispoziţia şcolii CDS sau din curriculum la dispoziţia comunităţii locale CDL . Sunt însă şi specializări la care am lăsat şi peste 30 de ore, la clasele de balet, coregrafie sau sport, fiindcă aceste ore nu solicită în mod deosebit intelectul".

Ora de sport – prima tăiată de pe listă

Decizia grupului de lucru din MEC, în privinţa orelor de sport, intră din păcate în coliziune cu ultimele recomandări ale organismelor UE.

Sportul este unul dintre punctele sensibile în curriculă. Parlamentul European a invitat ţările membre să-i confere respectivei discipline un caracter obligatoriu în şcoli şi licee astfel încât elevii să beneficieze săptămânal de cel puţin trei ore de educaţie fizică.

Şase ore pe zi  la liceu - orarul propus de Ministerul Sănătăţii

Trei-patru ore în clasă  pentru elevii din învăţământul primar, cel mult cinci ore de curs la gimnaziu şi maximum şase ore la liceu, aşa ar trebui să arate orarul şcolarilor în opinia Ministerului Sănătăţii. Potrivit unui ordin propus anul trecut, elevii nu vor mai avea două ore consecutive la aceeaşi materie şi nici nu vor mai susţine două teze în aceeaşi săptămână. De asemenea, orele dedicate educaţiei fizice ar urma să fie intercalate celor teoretice, astfel încât să nu mai fie programate la începutul sau la finalul orarului.
 

Tags: educatie  fizica  sport  liceu  
5252 vizite
Distribuie pe