Locale Altele
Duminica, 24 Octombrie 2021
Dum, 24 Oct 2021
Morandi, boicotat de kosovari fiindcă România nu le recunoaşte independenţa
Gândul  - Miercuri, 18 Februarie 2009

Sute de albanezi kosovari au participat, pe site-ul Facebook, la o campanie împotriva trupei Morandi, care avea programat un recital la concertul organizat pentru prima aniversare a independenţei provinciei Kosovo.

Motivul înverşunării lor este unul care nu ţine de preferinţele muzicale, ci de cele politice: România nu a recunoscut acest stat. Aproximativ 1.000 de kosovari s-au alăturat unui grup din comunitatea virtuală Facebook, intitulat „No Morandi on our independence day/ Fără Morandi de ziua independenţei noastre”.

Provincia Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia pe 17 februarie 2008 şi a fost recunoscută, până în prezent, de 54 de ţări, printre care SUA şi majoritatea statelor din Uniunea Europeană.

România a indicat că este opţiunea ei politică de a nu recunoaşte independenţa statului Kosovo, scrie site-ul balkaninsight.com, care prezintă situaţia din aceste zile. „România face lobby pe lângă alte state pentru a nu recunoaşte Kosovo. Din acest motiv nu-i dorim aici”, a declarat unul dintre protestatari. Un kosovar care dezlipea un afiş cu trupa Morandi, deja sfâşiat, a trecut la nivelul următor de intoleranţă: „Ar trebui ca românilor să le fie interzis accesul în Kosovo”.

Exceptând această campanie de protest, biletele pentru concertul de ieri seară, de la Priştina, s-au vândut foarte bine. Publicul local şi-a exprimat simpatia pentru toate trupele internaţionale care au inclus Kosovo pe harta spectacolelor lor.

Chiar şi aşa, de la sosirea în Kosovo, membrii grupului Morandi au fost permanent însoţiţi de gărzi de corp, pentru evitarea incidentelor care ar putea fi provocate de manifestanţii albanezi.

„Nu suntem implicaţi în niciun fel în viaţa politică, dimpotrivă, muzica noastră cred că nu ar fi putut transmite un mesaj mai pozitiv de atât. Oamenii din întreaga lume ar trebui să se bucure de ceea ce transmitem noi prin versurile şi liniile noastre melodice, nu să se lase afectaţi de poziţiile politice pe care le adoptă statele din care facem parte”, a declarat Randi.

Tags: morandi  boicot  kosovo  
1623 vizite
Distribuie pe