Locale Altele
Sambata, 3 Decembrie 2022
Sam, 3 Dec 2022
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentLocaleInternInternaţionalCelebrităţiPink BlogŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
„Avatar”, imperiul lui Cameron
Evenimentul Zilei  - Marti, 15 Decembrie 2009
Una dintre cele mai costisitoare şi mai ambiţioase producţii realizate vreodată, pentru care James Cameron a muncit 12 ani, ajunge, de vineri, pe ecranele româneşti.

Filmul acesta e opera mea de-o viaţă. E cea mai complicată producţie pe care a realizat-o cineva vreodată”, spunea James Cameron (55 de ani) într-un interviu pentru publicaţia „The New Yorker”.
 
Iar primele recenzii la „Avatar” îi mul tiplică la nesfârşit meritele şi prevestesc o revoluţie în cinemaul 3D.

Producţia pentru care Cameron a muncit 12 ani - potrivit unora din echipa sa, a stat câte 18 ore în studio, şapte zile din şapte, timp de doi ani -, iar 20th Century Fox a riscat un buget de 237 de milioane de dolari, plus
alte 150 de milioane pentru promovare, rulează, de vineri, în 16 cinematografe din România şi în sălile din în treaga lume.

„El e regele lumii”

Un eventual eşec în box-office al unei asemenea producţii ar avea pentru Hollywood efectul falimentului corporaţiei Lehman Brothers pentru economia SUA, prezic maliţios unii critici.

Premisele sunt în măsură să alunge coşmarurile pe care le-ar avea managerii 20th Century Fox: ziarele din întreaga lume titrează că „Avatar” este evenimentul deceniului în cinema. Producătorii se aşteaptă cel puţin ca filmul să depăşească recordul de 1,8 miliarde de dolari din încasări al „Titanicului”.

„Mult aşteptata revenire a lui James Cameron după «Titanic», cel mai de succes film până la această
dată
, e imensă în toate sensurile posibile: de la ambiţia viziunii sale, la „vrăjitoria” tehnologică impresionantă, până la incredibila di mensiune a bugetului”, scrie „The Times”, în timp ce „Hollywood Reporter” face conexiunea cu „Titanicul” şi titrează sentenţios: „12 ani mai târziu, James Cameron şi-a demonstrat punctul de vedere: el e regele lumii”.

Sistem revoluţionar 3D

Nu există niciun mit care să genereze istoria din „Avatar”. Bizarele fiinţe cu piele albastră, coadă şi ochi alungiţi de pe planeta Pandora sunt creaţia lui James Cameron, care şi-a imaginat încă din 1994 universul luxuriant de pe această mică planetă aflată la 4,4 milioane ani lumină de Pământ.
 
Când oamenii vor să acapareze acest paradis
pentru
a-l exploata, în anul 2154, un fost puşcaş marin (Sam Worthington) ia partea fiinţelor de pe Pandora, numite Na’vi. Cameron a aşteptat însă mai mult de un deceniu - a regizat între timp „Titanic” - pentru a putea transpune povestea pe marele ecran.

El însuşi, împreună cu directorul de imagine Vince Pace, a conceput şi patentat un sistem revoluţionar de filmare în 3D - „fusion digital 3D camera system”: e vorba despre o cameră virtuală care- i permite regizorului să se mişte pe un teren 3D şi să editeze universul creat de
computer
. Fiecare cadru din film şlefuit pe computer a necesitat, se pare, circa 50 de ore de muncă.
 
Efectul este fascinant. Cu atât mai mult pentru cei care vor urmări „Avatar” în 3D. Motiv pentru care criticii „The Telegraph” se întreabă retoric: „Este acesta viitorul în cinema?”. Steven Spielberg, George Lucas şi alţi grei ai Hollywoodului au spus un „da” hotărât.

3941 vizite
Distribuie pe