Locale Altele
Luni, 5 Decembrie 2022
Luni, 5 Dec 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Schimb de experienţă la Heilbronn, īn Germania
Primăria Satu Mare  - Joi, 10 Octombrie 2013

O delegație a Primăriei Satu Mare compusă din primarul Dorel Coica, directorul executiv al Serviciului Public de Asistență Socială, Doina Văsuț, consilierul primarului, Adina Tālvāc, șeful Biroului Administrativ, Faur Vasile, și directorul tehnic al SC Apaserv SA, Ioan Leitner, au participat īn perioada 29 septembrie - 2 octombrie la un schimb de experiență īn domeniul serviciilor sociale acordate persoanelor vārstnice.
 

 

Delegația a plecat īn Germania la invitația Asociației Samaritenilor din orașul Heilbronn. Sătmărenii au efectuat mai multe vizite de lucru, atāt la sediul Asociaţiei Samaritenilor, cāt și la centrele prin care această asociație furnizează servicii sociale.

 

Asociația are o experiență vastă īn domeniul īngrijirii persoanelor vārstnice și are un număr de 1.200 de asistaţi, fiind partenerul de bază īn acest domeniu al Primăriei Heilbronn.

 

Principalele servicii sociale pentru vārstnici sunt acordate pe mai multe nivele, īn funcție de nevoia identificată pentru fiecare persoană. Astfel, există un grup de locuințe sociale īn Leingarten,  cumpărate sau īnchiriate de către persoanele vārstnice, dotate cu sistem de alarmă conectat la un centru de permanență, care īn caz de nevoie poate fi activat, iar o persoană responsabilă va acorda intervenție primară persoanei care a solicitat ajutorul.

 

Asociația are mai multe centre de zi pentru persoanele vārstnice, unde se acordă servicii socio-medicale, ambulatorii, de recuperare a capacității fizice, ergoterapie, servicii psihologice, precum și două centre rezidențiale pentru persoane vārstnice.

 

Totodată a fost vizitată și gradinița de copii aflată īn administrarea asociației, cu o capacitate de 60 de locuri. Ca o noutate față de modelul romānesc, programul la această grădiniță este diferit, īncepānd de la 7 dimineata pānă la ora 19 seara, inclusiv sāmbăta, fiind īnchisă doar două săptămāni, pe perioada de vară. Acest program flexibil vine īn sprijinul părinților care au un program de lucru prelungit.

 

Totodată delegația a fost primită de primarul orașului Heilbronn, iar la īntālnire s-au pus bazele unei colaborări pe mai multe domenii īntre cele două municipii.

 

Acest schimb de experință a fost binevenit pentru delegația din Satu Mare pentru ca de aceste modele de bună practică să se țină cont la elaborarea strategiei de dezvoltare socială a municipiului Satu Mare, punāndu-se astfel și bazele unei colaborări īn domeniul dezvoltării paletei de servicii sociale furnizate persoanelor vārstnice.

1423 vizite
Distribuie pe