Locale Altele
Luni, 29 Noiembrie 2021
Luni, 29 Nov 2021
Giulia Natella, noua voluntară a Asociației Stea
Veronica Hodas  - Miercuri, 16 Aprilie 2014

În sala mică de ședințe de la Consiliul Județean a avut loc miercuri o conferință de presă susținută de reprezentanții Asociației Stea care a avut ca temă proiectul „Voluntariatul pentru incluziunea copiilor și tinerilor străzii”. În cadrul acestei conferințe a fost prezentată și Giulia Natella, noua voluntară din Italia care timp de nouă luni va activa la Satu Mare.

În deschiderea conferinței, directoarea Asociației Stea, Cristina Bala a vorbit despre proiectul care se derulează în această perioadă la Satu Mare. Mai exact, în perioada martie-decembrie, Asociația Stea în parteneriat cu Popica Onlus (Italia) derulează la Satu Mare proiectul „Voluntariatul pentru incluziunea copiilor și tinerilor străzii”. Acestea este un proiect finanțat de către Comisia Europeană prin intermediul Programului „Tineret în acțiune” – Acțiunea 2 – Serviciul European de Voluntariat. 

La baza acestei inițiative se află oportunitatea de a permite tinerilor să desfășoare activități de voluntariat până la 12 luni într-o altă țară decât țara lor de reședință, Acesta promovează solidaritatea între tineri și este cu adevărat un „serviciu de învățare”. Dincolo de beneficiile aduse de comunitățile locale, voluntarii deprind noi abilități și limbă străine și descoperiă alte culturi, principiile și practicile învățării non-formale guvernând întreaga activitate.

„Proiectul „Voluntariatul pentru incluziunea copiilor și tinerilor străzii” se bazează pe un parteneriat bilateral între Asociația Stea cu rol de Organizație Gazdă și de Organizație de Coordonare a activității de voluntariat în beneficiul comunității locale din Satu Mare și Popica Onlus din Italia, care îndeplinește rolul de Organizație de Trimitere”, a spus directorul Asociației Stea. 

Obiectivele programului sunt încurajarea tinerilor de a se implica în proiecte pentru a genera efecte pozitive în comunitățile din care fac parte, promovarea conceptului de cetățenie activă în general și a celui de cetățenie europeană în particular, dezvoltarea solidarității și toleranței în rândul tinerilor, consolidarea coeziunii sociale, îmbunătățirea calității sistemelor suport pentru activitățile de tineret și susținerea capacității organizațiilor societății civile din domeniul tineretului și promovarea cooperării europene în domeniul tineretului.

Așadar, deoarece acest proiect se bazează pe activitățile de voluntariat, la Satu Mare a venit italianca Giulia Natella, o tânără în vârstă de 23 de ani care timp de nouă luni se va implica în diferite activități. Giulia are o experiență de patru ani de voluntariat în Roma și a venit la Satu Mare deoarece „pentru mine este o oportunitate importantă și am dorit să descopăr care este situația populației de etnie rromă în în alte orașe din Europa. Sunt foarte bucuroasă că am descoperit Asociația Stea deoarece avem obiective comune”.

Prima activitate pe care o va realiza la Asociația Stea va fi legată de educația pentru sănătate la care vor participa 50 de copii și tineri.  Printre activitățile propuse chiar de Giulia se numără și atelierul de grădinărit, proiectul de teatru, „Caravana Educalternativa”, proiect de colectare selectivă a deșeurilor – acesta este un proiect care a pornit de la ideea Giuliei în urma unei informații pe care a citit-o legată de România care se află pe ultimele locuri în ceea ce privește colectarea deșeurilor, promovarea voluntariatului, proiectul de jurnal de voluntariat și activități de animație socio-educativă la centrul de zi Stea. 

Parteneriatul între Asociația Stea și Popica Onlus are ca obiective creșterea nivelului de cunoștințe și abilități de viață a copiilor și tinerilor străzii din municipiul Satu Mare prin activități educative desfășurate în comunitățile de romi și în cadrul centrului de zi al Asociației Stea de către voluntarii Serviciului European de Voluntariat și cei ai Asociației Stea, facilitarea schimbului intercultural între tinerii voluntari SEV, voluntarii Asociației Stea și copii și tinerii străzii pe parcursul derulării stagiului de voluntariat și participarea voluntarilor SEV alături de copiii și tinerii străzii la campanii de promovare a drepturilor omului, a cetățeniei active și a anti-discriminării.

La final directorul Asociației Stea, Cristina Bala a transmis faptul că au mare nevoie de voluntari, iar tinerii din Satu Mare care doresc să se înscrie sunt așteptați la centrul de zi. 

1643 vizite
Distribuie pe