Locale Altele
Duminica, 19 Mai 2024
Dum, 19 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sătmărenii dau în diabet
Leontina Volosciuc  - Joi, 15 Ianuarie 2009

Peste 69.300 sătmăreni riscă să se îmbolnăvească de diabet zaharat, potrivit statisticilor Autorităţii de Sănătate Publică Satu Mare, efectuate în urma programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

Din raport reiese că un număr de 250.773 sătmăreni, adică 73,7% din totalul populaţiei judeţului, s-au prezentat la medicii de familie şi au fost consultaţi în cadrul programului.

Directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Liviu Dragoş, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că medicii de familie au recomandat investigaţii paraclinice în cazul a 235.193 sătmăreni, dintre care 2.168 nu s-au prezentat la consultaţii.

Astfel, în urma investigaţiilor, un număr de 69.305 persoane prezintă risc ridicat de îmbolnăvire cu diabet zaharat, 17.627 sunt predispuse la boli cardiovasculare, 4.401 femei sunt predispuse la cancer uterin, 2.079 la cancer la sân, iar 2.540 la cancer de col uterin. 

Medicii spun că diabetul poate fi prevenit prin alimentaţie sănătoasă, mişcare şi renunţare la fumat. De asemenea, sedentarismul creşte riscul de diabet în mod direct, fiind asociat cu hipertensiunea arterială sau cu obezitatea.

Statisticile arată că 80 la sută dintre persoanele cu diabet au fost sau sunt obeze. În plus, faţă de reducerea activităţii fizice, medicii constată şi scăderea numărului românilor cu o alimentaţie sănătoasă, săracă în calorii.

Tags: diabet  zaharat  satmareni  
2059 vizite
Distribuie pe