Locale Altele
Vineri, 7 Mai 2021
Vin, 7 Mai 2021
Jandarmii i-au vizitat pe copiii care suferă de boli maligne
Jandarmeria Satu Mare  - Miercuri, 25 Iunie 2014

Efective ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare au desfăşurat, miercuri, exerciţii demonstrative în beneficiul copiilor bolnavi de boli maligne din judeţul Satu Mare, în cadrul programului de recuperare „Raza Speranţei”, la invitaţia  coordonatorului de proiect, psiholog Cristina Tulba din cadrul fundaţiei Hans Lindner.

Activitatea a fost una recreativă pentru aceşti copii, menită să  menţină starea de bine, prin implicarea acestora în activităţi cu trăiri emoţionale intense.         

Au fost prezentate cu acest prilej o suită de exerciţii tactice şi demonstrative, copiii fiind implicaţi direct în desfăşurarea acestora.

Activitatea demonstrativă a fost realizată de  efective din Detaşamentul 1 Jandarmi Mobil sub comanda Lt. col Brad Lorand şi a debutat cu exerciţiul de interceptare a unui autoturism ce transporta suspecţi. După câteva focuri de armă, luptătorii au reuşit să-i imobilizeze şi să-i reţină pe infractori.

Exerciţiu de tragere tactică realizat în binom a fost urmat de un exerciţiu în care câinele de serviciu al jandarmilor, Oced  a prins cu mare uşurinţă infractorul, spre deliciul copiilor asistenţi.

Demonstratia de arte marţiale -judo, karate, aikido- susţinută de plt. maj. Suciu Bogdan, vicecampion al M.A.I. la karate -  kumite, a avut succes în rândul copiilor.

Partea a doua a activităţii a fost una practică, copiii fiind implicaţi direct în desfăşurarea actiunilor. Astfel, sub comanda lt. col Brad Lorand, copiii au avut parte de o distracţie inedită, s-a creat o situaţie tactică în care ficare copil s-a simţit jandarm pentru o oră. Astfel, copiii cu vârstă peste 12 ani, după ce au fost echipaţi cu măşti, ochelari de protecţie şi echipament special, au fost dotaţi cu arme uşoare  AIRSOFT şi instruiţi asupra folosirii acestora. Apoi, copiii au împărţiţi în două echipe, fiecare echipă având în componenţă câte un jandarm care asigura protecţia echipei şi partea tactică a exerciţiului.

O echipă s-a ascuns prin spaţiul generos al Taberelor şcolare, celeilalte echipe revenind-i rolul de a-i găsi pe ceilalţi şi a-i neutraliza. Apoi, rolurile s-au schimbat. După căutări, adrenalină şi  multă distracţie, toţi copiii au ieşit invingători, fiind felicitaţi de jandarmi pentru prestaţia lor.

De asemenea, la activitate au fost  prezentate  ateliere de lucru, unde au fost expuse expuse ţinuta jandarmilor,  materiale specifice din dotare şi armamentul uşor  din dotarea institutiei. Apoi,  Plt maj Piroş Ştefan a organizat un mini poligon de tragere, unde, copiii au putut mânui şi testa arme air soft.

Plt. adj. Bujor Câmpan le-a prezentat copiilor trusa criminalistică,  aceştia  putând să-şi ia amprentele.

La final copiii au oferit jandarmilor în semn de mulţumire, câte un obiect pictat de ei, iar jandarmii le-au oferit  acestora fructe.

Activitatea a fost foarte apreciată de copiii şi de  părinţii acestora, aceştia reînnoind invitaţia jandarmilor.

 

 

1418 vizite
Distribuie pe