Locale Altele
Miercuri, 12 Mai 2021
Mie, 12 Mai 2021
Tuberculoza face ravagii în Oaş
Florin Răchitan  - Marti, 24 Martie 2009

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Satu Mare a organizat marţi, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ, un simpozion despre situaţia actuală a răspândirii acestei boli în ţară şi în judeţ.

 

La eveniment au participat cadre medicale din judeţ, reprezentanţi ai Autorităţii de Sănătate Publică, dar şi ai administraţiei locale şi judeţene, precum şi ai etniei rromilor, având în vedere faptul că aceasta constituie o categorie socială cu risc maxim de expunere la pericolul TBC.

 

Potrivit  situaţiei prezentate de directorul Spitalului de Pneumoftiziologie din Satu Mare, Ioan Sergiu, „epidemia” TBC a cunoscut o involuţie în ultimii cinci ani în judeţul Satu Mare, dar numărul bolnavilor continuă să fie mare în Ţara Oaşului, zonă care iese în evidenţă mai ales prin frecvenţa recidivelor.

Dacă în anul 2004, media îmbolnăvirilor de tuberculoză era, la nivel de judeţ, de aproximativ 161 la 100.000 de locuitori, în cursul anului trecut s-au înregistrat doar 111 îmbolnăviri la 100.000 de locuitori. Totuşi, în anii 2006 şi 2007, numărul îmbolnăvirilor în Ţara Oaşului a fost dublu faţă de media pe judeţ, cele mai dramatice creşteri fiind înregistrate la numărul recidivelor. Potrivit medicilor specialişti din Negreşti-Oaş, această situaţie se datorează neglijenţei oşenilor în urmarea tratamentelor prescrise.
 

 Numărul mediu de îmbolnăviri cu TBC la suta de mii de locuitori, în judeţul Satu Mare, în perioada 2004 - 2008


Situaţia tipică pentru Ţara Oaşului este următoarea: bolnavul este depistat şi înregistrat în evidenţele medicale în satele din Ţara Oaşului, dar boala se agravează în timp ce oşanul se află la muncă în străinătate, unde este internat într-o clinică de specialitate şi urmează un tratament intensiv. La întoarcerea în ţară, din cauza faptului că bolnavul nu mai continuă tratamentul prescris de medicii din străinătate, boala recidivează, iar statisticile o iau razna.

 

După cum se ştie, România ocupă un loc „fruntaş” în Europa la numărul mare al îmbolnăvirilor cu TBC, iar judeţul Satu Mare se află cam la mijlocului clasamentului la nivel naţional, din acest punct de vedere. Judeţele cu cei mai mulţi bolnavi TBC sunt cele din sudul României, în timp ce în Harghita şi Covasna sunt înregistraţi cei mai puţini bolnavi. În fiecare an, în judeţul Satu Mare mor opt oameni din cauza tuberculozei.   

Tags: tuberculoza  tbc  boala  
1454 vizite
Distribuie pe