Locale Altele
Sambata, 31 Iulie 2021
Sam, 31 Iul 2021
Salvamontiştii sătmăreni au salvat opt turişti în cursul anului trecut
Consiliul Judeţean Satu Mare  - Joi, 4 Februarie 2016

La nivelul județului Satu Mare, activitatea de salvare montană este gestionată de compartimentul Salvamont din cadrul SCCI, care colaborează cu firma Multisalva pentru prestarea serviciilor de salvare montană.

Activitatea propriu zisă a început la 01.02.2015 cu 3 grupe a 18 salvatori voluntari cu zone de responsabilitate munții Oaș, Gutâi, Ignis și Culmea Codrului.

În aceasta perioadă, cei 18 salvatori voluntari au derulat 122 de acțiuni specifice de patrulare preventivă în zona bazei salvamont Luna Seș, Huta Certeze și Culmea Codrului sau cu ocazia derulării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană.

Ca urmare a apelurilor primite prin Dispeceratul Național Salvamont sau 112 s-a intervenit pentru:

- căutarea unui grup de 6 turiști rătăcitți în zona muntelui Mic;

- căutarea unei persoane rătăcite pe Culmea Codrului;

- salvarea unei persoane grav rănite cu multiple fracturi de membre pe Valea Brada, zona Luna Șes;

- căutarea a 5 persoane decedate prin înec în lacurile Călinești și Apa.

Pentru perfecționarea activității s-au derulat independent sau în comun cu I.J.S.U., Jandarmeria, Poliția, ONG-uri române și străine 18 acțiuni de simulare privind salvarea unor persoane ca urmare a prăbușirii unui avion de pasageri în munți, căutarea unor disparuți în munți, salvarea unor persoane rănite sau a unor persoane oprite în telescaun, accidente industiale la înălțime, acțiuni de salvare în și de sub apă sau gheață.

S-au identificat 11 trasee montane care în cursul anului 2016 vor fi marcate și omologate. A fost marcat traseul de cicloturism de pe râul Tur până la baza pârtiei Luna Șes.

În situații de pericol puteți cere cu încredere ajutorul salvamontiștilor apelând Dispeceratul Național Salvamont la telefon 0725-826.668 (,,0SALVAMONT,,), Dispecerat 112 sau 0734-889.136.

829 vizite
Distribuie pe