Locale Altele
Duminica, 9 Mai 2021
Dum, 9 Mai 2021
Surorile Piariste îngrijesc din ce în ce mai mulţi copii în Carei
Episcopia Romano-Catolică  - Luni, 8 Februarie 2016

Cu mai mulţi copii şi bucurându-se de facilităţile noii clădiri, Surorile Piariste îşi desfăşoară o activitate mai bogată în Carei.

Mai mult de cinci luni au trecut de când, într-un cadru festiv, PS Eugen Schönberger a binecuvântat noua clădire din Carei a Surorilor Piariste, în care s-au mutat cu casa lor de tip familial. Au avut atunci în plan dezvoltarea casei şi ajutorarea a mai multor copii - în loc de două familii să aibă cel puţin patru.

Sora Judit a prezentat dezvoltările din această perioadă.

Sora a declarat că aceste patru familii s-au şi format: două de fete - acestea fiind cele mai numeroase -, una de copii mici şi o familie de băieţi încă în dezvoltare.

Fiecare familie este condusă de câte o soră. Privind numărul beneficiarilor, surorile îngrijesc şi cresc 26 de copii, iar căminul lor de zi cu program de după masă este vizitat zilnic de 40 de copii. Cei din urmă ajung după orele şcolare, servesc împreună prânzul la surori, iar apoi, cu ajutorul pedagogilor îşi rezolvă temele, se pregătesc de ziua următoare.

Sora Ágnes este mereu prezentă la aceste activităţi şi le stă la dispoziţie privind şi activitățile sufleteşti. În prezentarea funcţionării casei, Sora Judit a grăbit să accentueze faptul că în munca lor reprezintă mare ajutor sprijinul Primăriei Municipiului Carei care oferă mâncare caldă pentru 40 de copii din căminul de zi.

Cât despre casa lor de tip familial, acesta şi-a păstrat atmosfera, iar cu amenajarea spaţiilor de locuit a devenit una şi mai călduroasă: „În mod oficial, casa noastră se numeşte „Oasis Mater Celestina”, - căci aşa se numesc casele surorilor piariste peste tot în lume, unde suntem prezenţi. Complexul cuprinde casa de tip familial şi căminul de zi. Reprezintă o mare bucurie pentru noi, că în noua locaţie avem un contact mai strâns cu căminul de zi, aşa trăim o legătură mai strânsă cu toţi copiii. Viaţa noastră s-a schimbat în bine în mai multe privinţe. Am structurat spaţiile interioare ale clădirii în aşa fel, încât trăsăturile familiei să se poată manifesta, fiecare eveniment sau activitate legată de viaţa familiei să aibă un loc anume. Ne bucurăm tare mult şi ne reprezintă un mare har faptul că am reuşit să amenajăm o capelă. Aici, în fiecare sâmbătă avem parte la Sfinte Liturghii împreună cu copiii. Sunt foarte recunoscătoare pentru părinţii preoţi din oraş, care ne oficiază, şi astfel fac posibil acest lucru. Tot în capelă, în fiecare dimineaţă şi seară avem rugăciuni comune. Avem în plan organizarea şi unei exerciţii spirituale mai lungi pentru copiii - centrul acestui program va fi la fel capela.”

Timpul şi energiile depuse la faza de proiectare îşi arată acum roadele, când fiecare sală e folosită. Nu există nici un colţ care n-ar avea destinaţie. „La început am încercat să realizăm planul în aşa fel încât fiecare activitate să aibă locul potrivit în casă. Astfel am amenajat o bibliotecă, care corespunde şi unei săli de lectură, unde copiii pot învăţa în linişte şi îşi pot face temele. Tot aşa au mai mult loc pentru a servi masa, au spaţiu pentru joacă - toate necesare pentru o viaţă echilibrată în cadrul unei familii. În exteriorul clădirii, în curte pot avea parte de activităţi în aer liber - casa anterioară nu a avut nici curte corespunzătoare. E nevoie de spaţiu, pentru că încetul cu încetul vom ajunge la o sută de copii, care vor frecventa casa sau vor sta permanent cu noi.", a mai spus Sora Judit.

După cum vorbele surorii sugerează, dar şi tendinţele şi fenomenele sociale arată, pentru astfel de servicii va fi din ce în ce mai mare nevoie.

Aproape constant ajung copii noi, care au nevoie de ajutorul surorilor. Iar ele, la rândul lor cu greu îşi pot împărţi timpul şi energiile lor mai bine. De aceea apelează la ajutorul comunităţii locale, mai exact la acele persoane care au donat din timpul lor preţios şi au intrat în programul de voluntariat al surorilor: „Aproape fiecare copil are nevoie de ajutor în învăţare şi efectuarea temelor. Atenţia primită este extrem de importantă pentru fiecare tânăr. De aceea aşteptăm pe acei oameni cu bună intenţie, care ar învăţa cu copiii noştri în zilele lucrătoare după masă, între orele trei şi şapte. Dacă măcar o dată sau de două ori pe săptămână ar putea veni, ar fi de mare ajutor. Ne bucurăm de acele persoane care au răspuns deja chemării noastre şi ne ajută în timpul lor liber. Totuși ar fi nevoie de tot mai mulţi. Îi purtăm în rugăciunile noastre pe toţi care ne ajută.”

Casa nouă a Surorilor Piariste funcţionează aşadar cu un număr mai mare de copii şi acest număr se mai aşteaptă să crească. E deschis totodată şi adulţilor, persoanelor mai în vârstă, care doresc să ajute copiii.

Cine donează din timpul lui cu siguranţă primeşte în schimb din iubirea, liniştea, exemplul de viaţă a Surorilor Piariste.

 

1283 vizite
Distribuie pe